Rozeznać się w świecie widelców - poznajemy rodzaje sztućców

Warto znać się na rodzaju sztućców, a zwłaszcza widelców, począwszy od tych do dań głównych, poprzez widelce do przystawek, ryb, ślimaków, ostryg i tych specjalistycznych.

Bez sztućców spożywanie posiłków byłoby niezdarne a już na pewno bardzo nieestetyczne. Raczej trudno jest sobie wyobrazić nasze życie bez tych delikatnych i filigranowych przedmiotów. Nóż, widelec, łyżka oraz łyżeczka są niezbędne podczas śniadań, obiadów i kolacji. Jednak najbardziej niezbędnym przy spożywaniu posiłków wydaje się być widelec.

Krótka historia widelców

Według historyków najpierw używano sztućców wykonanych z drewna. Najpierw była to łyżka, która później przekształciła się w nóż a na końcu w widelec. W wielu zamożnych domach posiadano zastawy wykonane ze złota lub srebra.

Widelec do dania głównego oraz przekąsek

Na pierwszy rzut oka przypominający widły jest o wiele mniejszy i zakończony trzema lub czterema ostrymi zębiskami. Jego miejsce na stole to lewa strona talerza. Dzięki niemu krojenie mięsa jest bardzo ułatwione. Jego "młodszy brat" to widelczyk do przystawek. Dużo mniejszy i zakończony trzema zębami. Głównie służy do konsumowania sałatek, tortellini, ciast oraz deserów.

Widelec do ryb oraz ślimaków

Dawniej do spożywania ryb używano dwóch widelców, obecnie posługujemy się jednym, szerokim zakończonym trzema zębami, który jest krótszy od widelca do przekąsek. Przytrzymujemy nim rybę, gdy nożem oddzielamy mięso ryby od ości. Również jego miejsce na stole jest po lewej stronie talerza. Widelec do ślimaków zakończony jest dwoma smukłymi, długimi zębami, dzięki którym możemy łatwo wyjąć mięso ślimaka ze skorupki.

Widelce specjalistyczne

Możemy zaliczyć do tych sztućców widelce do ostryg. Są to masywne widelce, wyglądem przypominające łyżkę zakończoną trzema ząbkami. Po zewnętrznych stronach znajdują się małe wcięcia. Głównie spotykamy się z nimi na bankietach, gdzie przewodnimi potrawami są owoce morza, głównie ostrygi. Nie każdy jest smakoszem tego typu dań, jednak warto jest wiedzieć jak się posługiwać tym rodzajem sztućców.

Widelce serwingowe

Sama nazwa wskazuje na serwowanie. Są one długie, zakończone dwoma, strzelistymi i cienkimi zębami, które przytrzymują pieczeń w trakcie krojenia i nakładania na talerze. Również jego miejsce na stole jest po lewej stronie talerza. Są one niezwykle pomocne na bankietach, grillach a także w zaciszu każdej kuchni. Każda gospodyni domowa powinna posiadać ten rodzaj sztućców w swojej kolekcji.