Różne sosy do pizzy: przepisy

Popularny sos pomidorowy, aromatyczny czosnkowy czy ostry barbecue to smaczne i proste w przygotowaniu sosy do pizzy, które trzeba spróbować.

Pyszna i aromatyczna, gorąca pizza smakuje niemalże każdemu. Jednak aby podkreślić smak tej potrawy, często doskonałym dodatkiem jest sos do pizzy. Zwykły ketchup nie jest tak odpowiedni jak mieszanka zdrowych warzyw i przypraw. W zależności od upodobań, sosy mogą być łagodne lub ostre, jednakże każdy z nich smakuje wybornie.

 

 

  • Klasyczna wersja
    Najbardziej popularnym ze wszystkich jest pomidorowy sos do pizzy, delikatnie przyprawiony. Aby go przyrządzić, należy przygotować następujące składniki: dwa ząbki czosnku, jedną cebulę, 100 mililitrów białego wina, cztery łyżki oliwy z oliwek, pół kilo świeżych, dojrzałych pomidorów, szczyptę cukru, 1 łyżeczkę oregano oraz tyle samo bazylii suszonej (można dodać także kilka listków świeżej bazylii) oraz inne ulubione przyprawy, sól i pieprz do smaku. Czosnek i cebulę oczyścić, obrać i zmiksować za pomocą ręcznego blendera. Dodać pozostałe składniki i gotować na bardzo małym ogniu przez około 15-20 minut aż sos zgęstnieje. Ostudzić, przełożyć do miseczki i podawać na zimno z gorącą pizzą. Sos można także użyć jako bazę do pizzy, smarując surowe ciasto i posypując ulubionymi składnikami.
  • Dip czosnkowy
    Innym pomysłem na dodatek do pizzy jest sos czosnkowy. Jest on niezwykle aromatyczny i intensywny w smaku. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony. Do jego przygotowania należy zaopatrzyć się w trzy łyżeczki ziół, na przykład oregano czy bazylię, 2 łyżki stołowe wody przegotowanej, 70 mililitrów śmietany o zawartości tłuszczu 18%, 130 mililitrów majonezu, 2-4 ząbki czosnku oraz sól i pieprz do smaku. Pierwszy krok to sparzenie ziół wrzątkiem. Następnie należy dodać śmietanę i majonez. Czosnek wycisnąć i dodać do mieszanki. Aby urozmaicić smak, można dodać drobno posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Dobrze schłodzić.
  • Sos barbecue
    Dla wielbicieli ostrych przypraw, dobrym pomysłem będzie przygotowanie aromatycznego i ostrego w smaku sosu barbecue. Jest to sos o rzadkiej lub gęstej (w przypadku sosu do pizzy- lepszej) konsystencji. Pochodzi z Hiszpanii, jednakże w Polsce jest bardzo popularny. Jest podawany zarówno do potraw z grilla jak i jako dodatek do pizzy. Ponadto można nim wysmarować spód pizzy, jeszcze przed upieczeniem- zamiast sosu pomidorowego. Aby go przygotować, potrzebne będą takie składniki jak: 200 gram przecieru pomidorowego, 3 wyciśnięte ząbki czosnku, 2 cebule, 4 łyżki oleju i 4 łyżki octu, 100 mililitrów białego wina, 3 łyżki płynnego miodu, 1 łyżeczka musztardy, sos tabasco oraz przyprawy. Mogą to być: bazylia, tymianek czy liść laurowy. Ponadto należy przygotować sól i pieprz do smaku. Pokrojoną cebulę zeszklić na oleju, dodać czosnek oraz wymieszany przecier pomidorowy z octem. Dusić kilka minut na małym ogniu. Dolać wino, miód oraz dodać zioła. Doprawić do smaku i gotować jeszcze przez 8 minut. Sos do pizzy podawać na zimno.