Różnorodne pasty jajeczne

Egzotyczna, zielona pasta z awokado, pasta z tuńczykiem, śródziemnomorska rubinowa pasta jajeczna i bardziej tradycyjne polskie smaki to pyszne pasty jajeczne, które urozmaicą nasz codzienny jadłospis.

Pasty jajeczne to pyszny, łatwy i szybki w przygotowaniu dodatek do kanapek. Można nimi również dekorować mięsa, sałatki lub nadziewać bezowe paszteciki i ugotowane połówki jajek. Dzięki różnorodnym dodatkom można uzyskać bardzo ciekawe smaki i kolory past. Wybór przepisów jest na tyle szeroki, że każdy znajdzie coś dla siebie.

 

 

  • Pasta z awokado

Potrzebne będą 4 jajka ugotowane na twardo, 1 dojrzałe avocado, 2 cebulki dymki, ząbek czosnku, majonez, garść szpinaku i przyprawy do smaku: szczypiorek, pietruszka, pieprz i sól. Do pasty wykorzystujemy jedynie żółtka jajek dokładnie rozgniecione widelcem. Obrane awokado rozdrabniamy na tarce i mieszamy z jajkami. Dodajemy posiekane dymki i całość miksujemy. Apetyczny zielony kolor uzyskujemy dodając lekko podsmażony szpinak, lub drobno posiekane szczypiorek i pietruszkę. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję dodajemy majonez (jedną łyżkę). Całość przyprawiamy zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Pasty jajeczne z dodatkiem awokado mają charakterystyczny, aksamitny smak, a zielone zioła sprawiają, że wyglądają bardzo apetycznie.

 

  • Pasta z tuńczykiem

Pasty jajeczne z dodatkiem ryb to ciekawa alternatywa dla plasterka mięsa na kanapce. Pastę z tuńczykiem przygotujemy z połowy puszki tuńczyka, 3 jaj na twardo, 1 średniej cebuli, niewielkiej ilości musztardy i majonezu, cytryny i przypraw: soli, pieprzu, słodkiej papryki, oregano i bazylii. Całe jajka drobno posiekane rozgniatamy widelcem z odsączonym tuńczykiem. Dodać startą na tarce cebulę. Wymieszać całość z łyżką musztardy, majonezu i kilkoma kroplami cytryny. Przyprawić do smaku.

 

  • Rubinowa pasta jajeczna 

Przepis kuchni śródziemnomorskiej polecany zwłaszcza wielbicielom suszonych pomidorów. Należy przygotować pół słoiczka suszonych pomidorów, niewielka czerwona cebula, 3 jajka na twardo, jogurt naturalny, majonez i kilka czarnych oliwek. Pomidory odsączone z oliwy i cebulę kroimy w drobną kostkę i łączymy z rozgniecionym jajkiem. Dodajemy około dwóch łyżek jogurtu i jedną łyżkę majonezu tak, aby pasta uzyskała wymaganą konsystencję. Dodajemy pokrojone oliwki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Smak potrawy mogą wzbogacić zioła prowansalskie, rozgnieciony czosnek lub odrobina ostrej papryki.

 

  • Tradycyjne pasty jajeczne

Podstawą typowych past są ugotowane na twardo jajka, na ogół 3 wystarczą do przygotowania porcji dla 1-2 osób. Należy je rozgniatać zaraz po ugotowaniu, kiedy są jeszcze miękkie. Gładką konsystencję uzyskujemy dodając 1- 2 łyżki majonezu. Typowo polski smak pasty uzyskamy dodając do masy koperek, szczypiorek i inne ulubione zioła. Pasty jajeczne mogą być urozmaicone składnikami takimi jak rzodkiewki, garść startego żółtego sera, kilka plasterków szynki posiekanych w kosteczkę lub rozdrobnione korniszony.