Ryba z grilla – przepisy dla smakoszy

Zdrowsza niż mięso i w wielu przepysznych odsłonach - ryba z grilla ze śliwką, szparagami, oliwkami czy po azjatycku, zachwyci każdego.

Dla tych, którzy nie przepadają za ciężkostrawnymi, pieczonymi kiełbasami czy tłustym mięsem, godna polecenia jest ryba z grilla. Takie danie ma same zalety - jest lekkostrawne i małokaloryczne, zawiera niezbędne przy prawidłowej diecie witaminy i minerały. Ponadto można je przyrządzić na wiele sposobów, a dzięki odpowiednio dobranym przyprawom, ryba przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi.

 

  • Do wyboru, do koloru
    Rodzajów ryb jest nieskończenie wiele, dlatego najlepszym rozwiązaniem będzie dobór ryby do własnych preferencji. Godnym polecenia jest łosoś, o charakterystycznym, różowym zabarwieniu, który idealnie komponuje się z grillowym aromatem. Ponadto dorsz czy pstrąg także będą spełniały wymagania nawet wybrednego podniebienia, jednak bardziej wyszukane odmiany również nadają się na wrzucenie ich na ruszt. Najlepiej wybrać filety - będzie to duże ułatwienie dla zaproszonych gości czy członków rodziny.
  • Owocowa nuta
    Jeśli celem jest przyrządzenie ryby z grilla w bardziej egzotycznej wersji, warto wybrać przepis zawierający owoce. Aby przygotować rybę ze śliwkami, potrzebne są następujące składniki: filet rybny (waga zależna jest od preferowanych porcji), olej, zioła (wedle uznania), cebula, śliwki suszone, sól oraz pieprz. Rybę natrzeć solą, pieprzem i ziołami, ułożyć na folii do pieczenia. Cebulę pokroić na plasterki, posypać rybę. Skropić delikatnie olejem (lub oliwą z oliwek) i dodać śliwki. Rybę szczelnie zawinąć i grillować około 20- 30 minut, tak aby się nie przypaliła, ale żeby w środku nie była surowa.
    Inny przepis godny uwagi to łosoś po azjatycku z mango i curry. Potrzebne składniki to: 4 kawałki łososia (około 150 gram każdy), 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka pikantnej pasty curry, 1 puszka mleka kokosowego, przyprawy, połówka mango oraz 1/2 szklanki bulionu. W rondlu wymieszać oliwę, pastę, mleko kokosowe oraz bulion i zagotować, aż sos będzie gęsty. Rybę obtoczyć w przyprawach (na przykład kolendra) i grillować. Następnie przełożyć łososia do folii, ułożyć kawałki mango i ponownie podgrzewać. Polać przygotowanym sosem curry.
  • Warzywny zawrót głowy
    Doskonałą kombinacją jest ryba z grilla z ulubionymi warzywami. Przygotować marynatę z pomidorów, czosnku, oliwy i ulubionych przypraw. Wysmarować ryby powstała mieszanką i grillować aż do uzyskania oczekiwanego koloru i miękkości. Inny wariant to ryba z grilla ze szparagami bądź fasolką szparagową, cukinią i oliwkami. Rybę ułożyć na folii wraz z warzywami i grillować. Warto warzywa przed wrzuceniem na ruszt lekko obgotować.