Ryż z jabłkami - przepis

Dosłownie kilka chwil zajmuje przygotowanie oraz pieczenie pysznego deseru lub przekąski jaką jest ryż z jabłkami podawany na ciepło, z cynamonem lub z mlekiem kokosowym.

Niezwykle proste i popularne danie, które zachwyca smakiem wszystkie pokolenia. Ryż z jabłkami jest lekkostrawny i niskokaloryczny, dlatego jest idealnym pomysłem na przekąskę dla osób dbających o linię. Ponadto z pewnością przypadnie do gustu niejednemu podniebieniu, które lubi słodkie smaki i niebiańskie aromaty. Przepisy można dowolnie modyfikować, dodając inne ulubione owoce i przyprawy.

Przepis podstawowy
Ryż z jabłkami jest uwielbiany przez dzieci, które często nie przepadają za niekonwencjonalnymi połączeniami. Właśnie dlatego warto wypróbować klasyczny przepis na to lekkie i słodkie danie lub przekąskę. Wystarczy przygotować dwie torebki ryżu, trzy duże jabłka, cukier, odrobinę masła, pół szklanki mleka oraz cynamon. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, z dodatkiem mleka. Ugotowany wyjąć z woreczków i wymieszać z łyżeczką masła. Jabłka zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kostkę, wycinając gniazda i obierając ze skórki. Dodać cynamon i cukier do smaku. Można dodać łyżkę śmietany. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wsypać porcję ryżu i rozsmarować na nim część jabłek z cynamonem. Posypać odrobiną cukru. Powtarzać czynność do wyczerpania składników, tak aby na wierzchu znalazła się warstwa ryżu delikatnie posmarowana śmietaną i posypana cynamonem. Tak przygotowany ryż z jabłkami wsadzić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Zapiekać przez około 40 minut. Podawać gorący.

Kokosowy przysmak
Zupełnie inna wersja przepisu zawiera w sobie nieco egzotyczne składniki, takie jak mleko kokosowe. Do jego przygotowania należy zaopatrzyć się w następujące składniki: 100 gram ryżu, 500 mililitrów mleka o wysokiej zawartości tłuszczu, 500 mililitrów mleka kokosowego, 5 łyżek cukru (około 60 gram) laskę wanilii lub dwie, płaskie łyżeczki cukru z dodatkiem prawdziwej wanilii (w tym wypadku należy przygotować cztery łyżki zwykłego cukru zamiast pięciu, czyli 48 gram). Ponadto należy przygotować trzy jabłka i cynamon. Pierwszy krok to wyskrobanie ziaren wanilii (należy przekroić ją wzdłuż). Do żaroodpornego naczynia wlać mleko krowie i kokosowe, dodać wyskrobane ziarenka wanilii (lub cukier waniliowy), wsypać ryż i posypać dwiema łyżkami cukru. Przykryć folią aluminiową i zapiekać ryż w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez godzinę. W tym czasie przygotować jabłka. Należy je umyć, obrać i wydrążyć gniazda. Następnie pokroić w drobną kostkę, dodać odrobinę wody i łyżeczkę masła. Dusić jabłka pod przykryciem na małym ogniu, dodać trzy łyżki cukru oraz cynamon do smaku. Kiedy jabłka będą już miękkie, a masa będzie stawała się bardziej jednolita, zdjąć z ognia i lekko ostudzić. Po upływie godziny, folię należy zdjąć, ryż wymieszać i ponownie wstawić do piekarnika, na kolejne pół godziny. Można dodać odrobinę masła. Ryż z jabłkami podawać na ciepło na talerzykach lub w pucharkach. Najpierw nałożyć łyżką ryż, a następnie dodać ciepłe jabłka.