Sadzenie i uprawa winorośli: poradnik prawdziwego winiarza

Winorośli wymaga specyficznego sposobu i miejsca sadzenia, najlepiej na nasłonecznionym stoku, rośnie jednakże zarówno na suchej jak i wilgotnej glebie.

Winorośl jest od dawna uprawianym gatunkiem również w Polsce. Roślina ta rodzi smaczne i zdrowe owoce, z których produkuje się wino. Często jednak sadzi się ją jako ozdobę pergoli czy ścian. Decydując się na uprawę winorośli, należy wziąć pod uwagę, że rośliny te bardzo szybko rosną i wymagają wiele zabiegów pielęgnacyjnych.

Sadzenie winorośli

Najlepszym czasem do sadzenia winorośli jest wiosna, lecz rośliny możemy również sadzić jesienią, wówczas jednak należy odpowiednio zabezpieczyć sadzonki przed mrozem, przykrywając je dziesięciocentymetrową warstwą ziemi lub ściółki. Zakładając plantację winorośli glebę należy odchwaścić i nawieźć. Przed sadzeniem należy wykopać rowek o szerokości sześćdziesiąt centymetrów i głębokości siedemdziesiąt centymetrów. Na dno rowu należy wsypać co najmniej dwuletniego oborniku, który zawiera mniej azotu niż świeży. Obornik można zastąpić również kompostem. Następnie należy go przysypać warstwą ziemi próchniczej. Glebę, w której sadzi się winorośl dobrze jest odkwasić kredą malarską, ponieważ rośliny te nie lubią kwaśnej ziemi. W tak przygotowana glebę można wsadzić sadzonki zachowując odległość jednego metra między roślinami. Należy pamiętać, żeby korzenie znajdowały się na głębokości około trzydziestu centymetrów i pod kątem piętnastu stopni.

Uprawa wina

Żeby w polskim klimacie uzyskać satysfakcjonujące efekty uprawy, należy zapewnić roślinie warunki zbliżone do tych, jakie panują w jej naturalnym środowisku. Przede wszystkim musi to być słoneczne miejsce, osłonięte ścianą od wiatrów. Najbardziej do tego celu nadają się nieogrzewane szklarnie i tunele foliowe. Winorośl rośnie zarówno na glebie żyznej i wilgotnej, jak i na suchej. Na wilgotnej rośliny rosną szybciej, a owoce są większe, jednakże rośliny te później wchodzą w stan spoczynku zimowego. Natomiast na glebie suchej rośnie wolniej, dając małe owoce lecz są one słodsze, a krzewy są odporniejsze na przymrozki. W ciągu sezonu wegetacyjnego winorośl należy ciąć około pięć razy. Jeśli się to zaniedba, przestaje ona owocować. Cięcia pędów przeprowadza się wiosną , latem i jesienią. Wycina się większość młodych pędów. Na krzaczku zostawia się najczęściej tylko cztery pędy. W uprawie ważne jest, aby nie dopuścić do zagęszczenia krzewu, nie przeciążać owocowaniem i racjonalnie nawozić. Odmiany wrażliwe często chorują, dlatego trzeba pamiętać o opryskach. Przed zimowym okresem spoczynku należy oczyścić ziemie z liści i pędów, oberwać liście, które nie opadły i zasypać rowek, tworząc kopczyk o wysokości dziesięciu centymetrów.