Sałatka gyros - na pewno inna sałatka!

Aromatyczne mięso, warzywa oraz pikantny lub łagodny sos to składniki na sałatkę gyros.

Impreza dla rodziny czy znajomych jest doskonałą okazją do zaprezentowania swoich pomysłów kulinarnych. Warto zdecydować się na potrawy, które nie wymagają wielu przygotowań, a jednocześnie są sycące, smaczne i efektowne. Jednym z takich dań jest aromatyczna sałatka gyros, której smak wzbogaca sos czosnkowy. Można przygotować ją dzień wcześniej - wtedy smak będzie jeszcze bardziej wyrazisty.

Składniki na sałatkę gyros

Pyszna sałatka gyros wymaga przygotowania kilku składników. Na liście zakupów powinno się przede wszystkim znaleźć mięso. Najlepsza będzie podwójna pierś z kurczaka, ponieważ jest delikatna i nietłusta. Ponadto będą potrzebne dwie duże lub trzy małe cebule, jedna średniej wielkości kapusta pekińska, pięć dużych ogórków konserwowych oraz puszka kukurydzy konserwowej. Można także dodać groszek konserwowy. Do sałatki najlepiej pasują dwa sosy - łagodny i ostry. Na delikatny sos należy przygotować 50 mililitrów majonezu oraz kilka łyżek ketchupu. Ostry sos można przyrządzić ze 100 mililitrów jogurtu naturalnego, czterech łyżek majonezu i czosnku. Ostatnie składniki to przyprawy. Będzie potrzebna przyprawa gyros, którą można zastąpić mieszanką takich przypraw jak czosnek, kolendra, gorczyca, papryka, tymianek, cząber i rozmaryn.

Przygotowanie sałatki z gyrosa

Pierwszy krok to oczyszczenie mięsa z nadmiaru tłuszczu i błonek. Następnie należy pokroić pierś z kurczaka w kostkę i obtoczyć dokładnie w przyprawach. Odstawić na pół godziny. Rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć mięso przez kilka minut, a następnie odstawić do ostygnięcia. Cebulę oczyścić, drobno posiekać i przełożyć do miseczki. Kapustę pekińską umyć i pokroić w małe paski. Posypać odrobiną soli i odstawić, aby kapusta mogła puścić sok. Ogórki konserwowe drobno pokroić i przełożyć na talerzyk. Kolejny etap to przygotowanie sosu. Wystarczy dokładnie zmieszać majonez z ketchupem, aby uzyskać łagodny wariant. W przypadku ostrego sosu należy przepuścić czosnek przez praskę i dodać go do mieszanki jogurtu i majonezu. Można odrobinę posolić.

Efektowne wykończenie mięsnej sałatki

Sałatka gyros jest niezwykle efektowna, jeśli układa się jej warstwy w szklanej misce. Dno naczynia delikatnie wysmarować sosem, a następnie ułożyć przyprawioną i usmażoną pierś z kurczaka. Kolejna warstwa to posiekana cebula. Na nią należy ułożyć ogórki konserwowe, a następnie odsączoną kukurydzę i groszek. Ostatni składnik to kapusta pekińska. Wierzch sałatki polać przygotowanym sosem.