Sałatka z awokado - propozycje

Sałatkę z awokado można przygotować na wiele sposobów, na przykład z mozzarellą, kaszą kuskus bądź jagodami.

Awokado jest owocem nie tylko smacznym, ale również zdrowym. Zawiera białko, karoten oraz witaminy. Jest również źródłem łatwo przyswajalnych tłuszczów i rozbija cholesterol. Można je dodawać do kanapek i past, najsmaczniejsze są jednak sałatki z awokado.

 

 

  • Sałatka z mozzarellą

Do przygotowania sałatki z awokado i mozzarellą będą potrzebna następujące produkty: awokado, sok z ćwiartki cytryny, biała mozzarella w kulce, Rudola, sałata lodowa oraz sos winegret cytrynowy. Awokado należy obrać, przekroić w celu wyjęcia pestki, a następnie pokroić na cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny. Na talerzach ułożyć sałatę lodową, awokado oraz pokruszoną mozzarellę. Osolić i posypać świeżo zmielonym pieprzem oraz rukolą. Polać winegretem cytrynowym, przygotowanym z dwóch łyżek oliwy, łyżki soku cytrynowego, połowy łyżeczki skórki cytrynowej, połowy łyżeczki musztardy, soli i pieprzu.

 

  • Sałatka z kuskusem

Do przygotowania sałatki z awokado i kuskusem będzie potrzebne dziesięć pomidorków koktajlowych, szklanka kuskus, awokado, sześć czarnych oliwek, pięć łyżek orzechów pinii, dwanaście kosteczek sera feta, sok z połowy cytryny, szczypiorek, natka pietruszki, bulion warzywny, przyprawy (sól, pieprz, oregano, brązowy cukier). Pomidorki należy przekroić na pół, włożyć do dużej miseczki żaroodpornej, doprawić solą, pieprzem, połową łyżeczki oregano oraz łyżeczką brązowego cukru, skropić łyżką oliwy z oliwek. Grillować w rozgrzanym piekarniku przez siedem do dziesięciu minut. Kaszę kuskus wsypać do dużej salaterki i zalać wrzącym bulionem warzywnym. Odstawić, aż kasza wchłonie cały płyn, następnie wsypać posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. Wymieszać. Awokado obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, osolić, popieprzyć i skropić oliwą z oliwek. Do dużej miseczki włożyć wszystkie składniki, czyli zgrillowane pomidorki, awokado, kuskus, oliwki, orzechy pinii oraz ser feta. Doprawić do smaku i delikatnie wymieszać.

 

  • Sałatka z jagodami

Do przyrządzenia sałatki z awokado i jagodami będą potrzebne następujące składniki: półtorej szklanki jagód, awokado, osiemdziesiąt gram sera koziego, zielona bazylia oraz miodowy dressing (siedemdziesiąt mililitrów octu balsamicznego wymieszanego z dwoma łyżkami miodu). Jagody opłukać pod małym strumieniem wody, osuszyć papierowym ręcznikiem i przesypać do miseczki. Do jagód dodać obrane i pokrojone w kostkę awokado oraz pokruszony ser kozi. Oprószyć bazylią i polać dressingiem miodowym. Delikatnie wymieszać.