Sałatka z krabem i grejpfrutem - oryginalne połączenie

Sałatka z krabem i grejpfutem swój świeży, orzeżwiający smak zawdzięcza połączeniu gorzkiego i soczystego cytrusa z łagodnym awokado i delikatnym mięsem, a dzięki sałacie i pestkom granatu danie ma interesującą, lekko chrupką fakturę.

Soczysta sałatka z krabem i grejpfrutem to oryginalna i egzotyczna kompozycja smakowa. Różni się smakiem i wyglądem od typowych dań i jest ciekawą alternatywą dla przyrządzonej z rodzimych składników surówki. Ponieważ przygotowuje się ją bardzo szybko, może być propozycją eleganckiego dania dla zapracowanych, ale wymagających osób.

Sałatka z krabem i grejpfrutem - składniki

Aby przygotować porcję wystarczającą dla trzech lub czterech osób, należy przygotować świeże i dojrzałe owoce: jedno awokado, średniej wielkości grejpfruta i pół owocu granatu. Dobre awokado powinno mieć ciemnozieloną, błyszczącą skórkę i być dosyć miękkie. Dojrzały owoc po rozkrojeniu ma konsystencję namoczonej w oleju kredy. Do dania najlepiej pasuje czerwony grejpfrut, ponieważ nadaje sałatce charakterystyczny gorzkawy smak i ładny wygląd, jednak można zastąpić go żółtym lub zielonym. Pozostałe dodatki to puszka mięsa z kraba, główka lodowej lub karbowanej sałaty i czarny lub różowy pieprz, najlepiej całe ziarna w opakowaniu z młynkiem. Kraba w bardziej ekonomicznej wersji dania można zastąpić opakowaniem paluszków surimi o smaku krabowym. Sałatka z krabem i grejpfrutem jest polewana sosem winegret, przyrządzonym z płynnego lipowego miodu pszczelego, musztardy dijon i oleju z pestek winogron.

Sałatka z krabem i grejpfrutem - przygotowanie

Przygotowanie sałatki należy rozpocząć od przyrządzenia sosu winegret. W miseczce należy wymieszać dwie łyżki miodu, łyżeczkę musztardy i cztery łyżki oleju z pestek winogron. Do sosu można wkropić odrobinę soku z grejpfruta lub cytryny, nie jest to jednak konieczne. Po rozmieszaniu sos powinien postać chwilę w lodówce. Wszystkie owoce należy umyć i obrać. Grejpfruta trzeba podzielić na cząstki i zdjąć z nich skórkę, aby pozostał sam miąższ. Kroimy go na drobniejsze części. Opłukaną i wysuszoną sałatę kroimy na mniejsze kawałki i połowę układamy na talerzu. Awokado obieramy i kroimy na kawałki. Mieszamy je z resztą sałaty, miąższem z grejpfruta, pestkami granatu i mięsem z kraba lub posiekanymi paluszkami. Sałatkę polewamy sosem winegret i układamy na talerzu z sałatą. Sałatka z krabem i grejpfrutem powinna zostać lekko oprószona świeżo zmielonym pieprzem i podana z sokiem owocowym lub białym winem.