Sałatka z tuńczyka - na ciepło i zimno

Sałatka z tuńczyka należy do najbardziej popularnych potraw, podawanych w formie przekąski na zimno lub stanowiących sycące danie główne, serwowane na ciepło.

Sałatka z tuńczyka to jedna z nielicznych potraw, która smakuje niemal wszystkim - amatorom zdrowego żywienia, smakoszom dań rybnych czy osobom preferującym lekkie przekąski. Może stanowić przystawkę oraz danie główne. Doskonale sprawdzi się jako podstawa sycącego śniadania, ale również jako główny składnik smakowitej kolacji. Sałatkę z tuńczyka można przyrządzić na wiele różnych sposobów, zależnie od preferencji. Zawsze jednak jest to danie, którego przygotowanie nie wymaga wiele czasu ani skomplikowanych składników, dlatego każdy może sobie pozwolić na regularne smakowanie tej potrawy.

Sałatka z tuńczyka na zimno

Niezależnie od tego, jaką wersję sałatki z tuńczyka chcemy przygotować, najważniejszy jest wybór rodzaju tuńczyka. Podstawą potrawy jest ryba z puszki. Najlepiej sprawdzi się tuńczyk w sosie własnym w wersji rozdrobnionej. Do przygotowania smacznej sałatki z tuńczyka na zimno potrzebujemy dwóch puszek ryby, trzech jajek na twardo, różnych odmian sałaty lub rukoli. Taką podstawową wersję można urozmaicać na wiele różnych sposobów, dodając między innymi świeże pomidory w plasterkach, ogórka kiszonego pokrojonego w kostkę, kukurydzę z puszki, marynowaną paprykę oraz poszatkowaną cebulę. Całość należy związać przy pomocy majonezu lub gęstego jogurtu greckiego. Można także zaserwować gościom wersję wegańską, eliminując jajka, jogurt czy majonez, skrapiając przygotowane w salaterce warzywa i kawałki tuńczyka szczyptą oliwy z oliwek, a następnie dodając tylko szczyptę soli i pieprzu. Wersja bardziej sycąca sałatki na zimno pozwala dodać do potrawy ugotowany, a następnie schłodzony biały ryż lub ziemniaki.

Sałatka z tuńczyka na ciepło

Sałatka z tuńczyka na ciepło jest niezbyt skomplikowaną, a zarazem smaczną i sycącą potrawą. Najlepiej wykorzystać w tym wypadku tuńczyka w oleju, podsmażyć go na woku, a następnie dodać poszatkowaną cebulkę aż do zeszklenia. Kolejno można dodać kukurydzę z puszki, chińskie grzybki mun i poku, pędy bambusa albo bukiet mrożonej włoszczyzny oraz ugotowany wcześniej makaron - w formie kolanek lub tradycyjnego spaghetti. Doskonale sprawdzi się także w tym wypadku makaron z dwóch zupek chińskich - słodkawy i bardzo delikatny, idealny do sałatek. Całość warto przyprawić pięcioma kroplami sosu sojowego, a następnie wzbogacić ulubionym zestawem przypraw - solą i pieprzem, ostrą, mieloną papryką, granulowanym czosnkiem oraz szczyptą świeżej lub granulowanej bazylii. Przygotowanie sałatki z tuńczyka powinno zająć w tym wypadku nie więcej niż kwadrans.