Sałatki z ogórków – pomysły

Sałatka słodko-kwaśna, meksykańska czy poznańska - jest wiele sposobów na zrobienie smacznej sałatki z ogórków.

W lecie, kiedy warzywa są tanie, warto przygotowywać przetwory, aby zimą cieszyć się ich smakiem i zapachem. Ogórek idealnie nadaje się do przechowywania w słoikach. Nie znaczy to jednak, że musi przybierać powszechnie znaną formę ogórka kiszonego bądź w occie. Sałatka z ogórków na pewno będzie wyśmienitym dodatkiem do kanapek, wspaniałą surówką do obiadów oraz niskokaloryczną, a smaczną przekąską.

Sałatka słodko – kwaśna

Do przygotowania słodko - kwaśnej sałatki z ogórków będzie potrzebne dwa kilo ogórków, ocet, czosnek, sól, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, koper, liście laurowe oraz czosnek. Ogórki należy dokładnie umyć i pokroić w cienkie plasterki (nie obierać), następnie zalać wodą z dodatkiem dwóch łyżek soli. Do umytych słoików włożyć po dwa ziarenka pieprzu, dwa ziela angielskie, gałązkę kopru i pół ząbka czosnku. Po dwóch godzinach odcedzić ogórki i przełożyć do słoików. Przygotować zalewę z dwóch litrów wody, dwóch i pół szklanki cukru, półtorej szklanki cukru oraz trzech listków laurowych. Zagotować. Gorącą zalewę przelać do słoików z ogórkami (ogórki muszą być przykryte), zakręcić. Pasteryzować przez pięć minut.

Sałatka meksykańska

Do przygotowanie meksykańskiej sałatki z ogórków będzie potrzebne dwa i pół kilo ogórków, sól, oliwa, czosnek, chilli, cukier oraz ocet. Ogórki należy umyć oraz pokroić w cienkie plastry. Następnie dodać do nich trzy łyżki soli, osiem łyżek oliwy, cztery ząbki czosnku Pokrojonego w plasterki) i łyżeczkę chilli. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić. Po sześciu godzinach dodać do ogórków półtorej szklanki octu i sześćdziesiąt deko cukru. Ponownie wymieszać i odstawić. Po dwunastu godzinach ogórki przełożyć do umytych słoików, zalać pozostałą w misce zalewą i zakręcić. Pasteryzować dziesięć do piętnastu minut.

Sałatka poznańska

Do przygotowania poznańskiej sałatki z ogórków będzie potrzebne cztery kilo ogórków, pół szklanki octu, pół szklanki oliwy, trzy łyżki cukru, trzy łyżki soli, trzy cebule, cztery ugotowane marchewki, koper i natka pietruszki. Ogórki należy obrać i pokroić wzdłuż na ćwiartki, cebulę posiekać w piórka, marchewkę zatrzeć na tarce o grubych oczkach, natkę i koper drobno posiekać. Warzywa zalać octem i oliwą, wsypać cukier i sól. Wszystko dokładnie wymieszać, przełożyć do słoików i zakręcić. Pasteryzować około piętnaście minut.