Sałatki z owocami – pomysły

Sałatki z owocami doskonale smakują zarówno jako słodki deser, w towarzystwie orzechów czy migdałów, jak i w połączeniu z mięsem oraz warzywami tworząc smakowitą przekąskę lub lekki obiad.

Lato to czas kiedy dojrzewają przeróżne owoce. Bazary, sklepy i ogrody są pełne tych słodkich, pachnących przysmaków. To wspaniała okazja by rozkoszować się sałatkami z owoców połączonych w ciekawe kombinacje. Taki deser będzie cennym źródłem witamin oraz dostarczy wiele przyjemności podniebieniu. To, jakie owoce zostaną złączone w sałatce zależy wyłącznie od gustu i inwencji kucharza.

Owocowe kombinacje

Do sałatek należy wybierać owoce dojrzałe, ale niezbyt miękkie, aby nie puściły za dużo soku. Można łączyć te słodkie z owocami bardziej kwaskowatymi. Doskonale w sałatkach smakują mandarynki, pomarańcze, pomelo, grapefruity czy inne cytrusy. Ich przeciwwagą są słodkie banany, kiwi, ananas – z puszki lub świeży, jabłka, gruszki, brzoskwinie czy śliwki. Warto wzbogacić sałatki owocowe orzechami, migdałami lub pestkami słonecznika. Są wtedy bardziej wartościowe a ich smak bardziej wyrazisty. Nie należy bać się połączeń owoców i warzyw, na przykład papryki czy pomidorów, w sałatce owocowej. Razem stanowią ciekawą potrawę stanowiącą pyszną przekąskę czy dodatek do dania głównego. Aby owoce zachowały swój pierwotny kolor, po pokrojeniu należy skropić je sokiem z cytryny. Sałatkę z owocami podaje się tuż po przyrządzeniu, wtedy najlepiej smakuje i nie traci cennych witamin. Aby zwieńczyć swoje dzieło warto udekorować potrawę świeżymi listkami mięty.

Połączenie owoców i mięsa

Owoce, wbrew pozorom, doskonale smakują w połączeniu z mięsem. Znakomitym letnim daniem obiadowym będzie kurczak z kawałkami ananasa i winogron. Można też podać go razem z sałatą, kiwi, pomarańczą i ananasem, skąpanym w sosie z oliwy oraz tymianku, estragonu i soku z cytryny. Sos ten można także wzbogacić melisą, solą, pieprzem i cukrem, według własnych upodobań. Taka sałatka z owoców i mięsa to doskonały, lekki posiłek na każdą porę dnia. Ciekawie smakuje też pieczeń wieprzowa wkomponowana w sałatkę owocową. Dodaje się do niej cytrynę, awokado i brzoskwinię z puszki. Oprócz tego należy wrzucić kilka ziemniaków, cebulę i sałatę. Całość powinna być doprawiona octem winnym, imbirem, szczypiorkiem oraz solą i pieprzem, i ciekawa sałatka owocowo – mięsno – warzywna gotowa. Taka potrawa z pewnością będzie hitem każdego obiadu rodzinnego czy imprezy dla znajomych.