Salmonellowe zatrucie pokarmowe: leczenie

Salmonellowe zatrucie pokarmowe wywoływane jest przez bakterię o nazwie salmonella, a jego objawami są nudności, biegunka, odwodnienie i osłabienie.

W naturze istnieje wiele rodzajów bakterii, które dostają się do organizmu człowieka drogą pokarmową. Salmonellowe zapalenie pokarmowego jest jedną z infekcji powodowanych przez drobnoustroje tego rodzaju. Wywołująca je bakteria - salmonella - może znajdować się na różnorakich produktach spożywczych, dlatego bardzo ważne jest odpowiednie ich przechowywanie i przygotowywanie do spożycia.

Co to jest salmonella i jak dostaje się do ludzkiego organizmu?

Salmonella zalicza się do grupy bakterii Gram-ujemnych (barwiących się na czerwono) formujących się w pałeczki. Są to mikroorganizmy wewnątrzkomórkowe - rezydują w komórkach zarażonego organizmu. Mogą się znajdować na pożywieniu, w glebie, a nawet wodzie pitnej, a do ciała człowieka dostają się najczęściej w wyniku spożycia przez niego zakażonych produktów. Ze względu na duży zasięg występowania są to bakterie niebezpieczne dla ludzi - są przyczynami wielu chorób układu pokarmowego, w tym salmonellowego zatrucia pokarmowego, inaczej salmonellozy.

Objawy zatrucia

Salmonellowe zatrucie pokarmowe to choroba zakaźna. Dotyczy ona zarówno jelita cienkiego, jak i grubego. Do zakażenia bakterią dochodzi w momencie, gdy człowiek spożyje jakiś produkt nią zainfekowany - kanapkę, warzywo i tym podobne. Najczęstszymi produktami skażonymi salmonellą są jednak wyroby garmażeryjne i cukiernicze, a także lody. Pierwsze objawy występują już po około 12 godzinach od zjedzenia posiłku i są bardzo gwałtowne: wodnista biegunka, skurcze i bóle brzucha, nudności, wymioty i gorączka (nawet do 39 stopni). Wraz z rozwojem zakażenia dochodzi także odwodnienie i spadek ciśnienia krwi. Objawy te zwykle zanikają po około 3 dniach, nie jest to jednak równoznaczne z wyzdrowieniem. Usuwanie salmonelli z organizmu może trwać od tygodnia do nawet kilku miesięcy.

Leczenie dolegliwości

Najlepszym leczeniem salmonellowego zatrucia pokarmowego jest oczywiście profilaktyka. Należy jeść tylko świeże produkty, a takie, jak na przykład warzywa czy owoce obmywać dokładnie pod bieżącą wodą. Ważne, że zakażone salmonellą pożywienie nie różni się niczym ani w smaku, ani wyglądzie, więc w zasadzie niemożliwe jest określenie obecności bakterii. Jednak przy odpowiednim przechowywaniu żywności eliminujemy możliwość dojścia do zakażenia. Także podgrzanie posiłku do temperatury 65 stopni powoduje, że pałeczki salmonelli giną. Gdy jednak salmonellowe zatrucie pokarmowe już się objawiło, zwykle leczy się je antybiotykami, lekami na biegunkę i odpowiednią dietą. Niezmiernie ważne jest też przyjmowanie płynów, a niekiedy konieczną okazuje się hospitalizacja.