Sernik na zimno – kreatywne przepisy

Puszysty i orzeźwiający deser jakim jest sernik na zimno można przyrządzać z owocami, ciastkami, czekoladą, a nawet w formie tradycyjnej paschy z bakaliami

Sernik na zimno jest to doskonały deser, który najlepiej smakuje w gorące dni, ale jest to potrawa idealna na każdą niemal okazję i porę. Klasyczny sernik na zimno jest wykonywany z twarożku z dodatkiem żelatyny, często jest na biszkoptowym spodzie, a na wierzchu ułożone są owoce sezonowe. Ten rodzaj ciast można jednak przygotowywać z przeróżnymi dodatkami i metodami, ubogacając przepis podstawowy.

Sernik na zimno jako pascha

Do wykonania sernika na zimno w formie wielkanocnej paschy należy przygotować 400 gramów twarogu, około szklanki bakalii, 4 łyżeczki żelatyny, 4 łyżki fruktozy lub cukru brzozowego i 2 łyżki dżemu pomarańczowego. Należy wymieszać żelatynę w połowie szklanki zimnej wody, a kiedy napęcznieje trzeba ją rozpuścić (na przykład przez pół minuty w kuchence mikrofalowej). Do żelatyny dodaje się 2 łyżki mieszaniny pozostałych składników, a potem całość łączy się z masą serową. Formę (słój o pojemności 0,8 - 1 litr) wykłada się gazą i wlewa masę, a następnie odstawia do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie należy wyjąć z formy sernik, udekorować suszonymi owocami i podawać schłodzony. Za sprawą dodatku bakalii oraz kształtu deser będzie przypominał tradycyjną paschę.

Owocowy sernik na zimno z białą czekoladą

Kolejnym przepisem na nietuzinkową wersję klasycznego sernika na zimno jest deser z dodatkiem białej czekolady, owoców i ciasteczek. Do jego przyrządzenia niezbędne jest 600 gramów kremowego serka, 300 gramów czekolady białej oraz 284 mililitry śmietany kremówki. Potrzebne będą także owoce w ilości 250 gramów malin, 150 gramów borówki amerykańskiej oraz 50 gramów wiśni. Należy również przygotować 5 łyżek dżemu z malin, 50 gramów cukru pudru i 85 gramów ciastek amaretti. Na początku należy rozpuścić czekoladę, poprzez włożenie jej do pojemnika znajdującego się w gorącej wodzie. Następnie mikserem łączy się ze sobą ser, cukier i śmietanę, a pod koniec ubijania dodaje stopniowo wystudzoną czekoladę. Połowę masy zlewa się do wąskiej formy i pokrywa 70 gramami malin zmieszanymi z 2 łyżkami dżemu. Następnie zalewa się formę resztą ciasta i układa na wierzchu ciasteczka. Tak przygotowany deser należy chłodzić w lodówce minimum przez 6 godzin. Pozostałe owoce podgrzewa się aż do zmiękczenia ich, następnie miksuje blenderem. Ostudzonym sosem należy polewać podawane kawałki sernika na zimno.