Sernik z brzoskwiniami - przepis

Sernik z brzoskwiniami jest dobrą alternatywą dla osób znudzonych klasycznym sernikiem.

Sernik z brzoskwiniami nie wymaga większych umiejętności kulinarnych i świetnie sprawdza się jako dodatek do popołudniowej herbaty. Do sera można wrzucić ulubione bakalie i orzechy. By przygotować egzotyczną wersję tego ciasta wystarczy wsypać podczas ubijania piany kisiel o smaku ananasa albo kiwi. A jeśli zostanie nam za dużo ciasta z kruszonki, to bez przeszkód możemy je zamrozić i wykorzystać do następnych wypieków.

Składniki
Składniki do wykonania tego pysznego deseru znajdziemy bez problemu w każdym sklepie spożywczym. Na sernik z brzoskwiniami potrzebujemy: kostkę margaryny, trzy szklanki mąki typu tortowa, trzy łyżki cukru, pięć żółtek, dwie łyżeczki proszku do pieczenia, puszkę brzoskwiń, pół kilo białego sera, jajko, budyń śmietankowy, pół szklanki cukru pudru, pół kostki masła i dwie łyżeczki cukru waniliowego. Składniki na sernik najlepiej wcześniej wyciągnąć z lodówki, aby nabrały odpowiedniej temperatury.

Wykonanie
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier i proszek do pieczenia. Wymieszać wszystko i dodać miękką, pokrojoną margarynę. Całość poszatkować, aby uzyskać jak najmniejsze kawałki margaryny. Zrobić po środku dołek i wbić żółtka. Białka odłożyć na pianę, którą trzeba wylać na gotowy sernik z brzoskwiniami. Wymieszać składniki i zagnieść ciasto. Do zbyt sypkiego ciasta dodać łyżkę śmietany 18%, do zbyt wilgotnego dodać odrobinę mąki. Gotowe ciasto zawinąć w folie i wsadzić na kwadrans do lodówki.
Ser lekko odcisnąć i zmielić w maszynce do mięsa lub przecisnąć przez praskę co najmniej dwa razy by uzyskać gładką konsystencję. Do miski z serem wsypać proszek budyniowy i cukier waniliowy, całość wymieszać i odstawić. Do makutry bądź miski miksera wrzucić pokrojone masło i dodać cukier puder. Całość ucierać do uzyskania gładkiej masy. Ciągle ucierając dodawać po jednym żółtku i łyżce sera. Ucierać wszystko do momentu pozbycia się wszystkich grudek, by sernik z brzoskwiniami miał idealną konsystencję.
Blachę o wymiarach 25 x 40 cm wysmarować margaryną i osypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciągnąć ciasto z lodówki. Odkroić kawałek ciasta i odstawić. Resztę lekko rozwałkować do wymiarów blachy. Ostrożnie wyłożyć ciasto do brytfanki obklejając boki. Widelcem lekko nakłuć ciasto i wylać do formy ser. Odsączyć sok z brzoskwiń i pokroić w kostkę bądź paseczki. Wyłożyć na ser i ubić pianę z pozostałych białek. Do białek dodać szczyptę soli, by piana szybko się ubiła i wylać ją na sernik. Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach bądź pokruszyć w palcach i posypać pianę. Tak przygotowany sernik z brzoskwiniami wstawić do nienagrzanego piekarnika i piec około godziny w temperaturze 180 stopni. Jeśli góra za szybko się rumieni przykryć ją folią aluminiową i przełączyć na dolną grzałkę. Gotowy sernik z brzoskwiniami podawać lekko schłodzony, posypany cukrem pudrem.