Sfugato z hortą – pyszne danie greckie

Do przygotowania sfugato z hortą potrzebna jest horta, jajka, oliwa z oliwek i 10 minut.

Liczne badania wskazały na kuchnię kreteńską jako na tę, która jest jedną z najzdrowszych na świecie. W menu mieszkańców Krety dominują rośliny strączkowe, świeże owoce i warzywa, oliwa z oliwek, ryby różnego typu oraz duża ilość czerwonego wina. Pojawiają się też orzechy, czosnek, sery i mięso. Grecka zielenina również zajmuje poczytne miejsce w kulinarnych rankingach.

Sfugato z hortą - tajemniczy smak zaklęty w horcie

Grecja słynie z niezwykłych aromatów i zapachów. Zwykłe danie doprawione na grecki wzór staje się innym daniem. Tajemnicza horta, to wymieszane zielone jarzyny z lokalnymi ziołami. To również ona jest z pewnością odpowiedzialna za długowieczność Kreteńczyków, z pewnością za wysublimowany smak ich potraw. Horta jest o tyle niezwykłym produktem, że o każdej porze roku smakuje inaczej. W sezonie jesienno-zimowym dostępna jest tak zwana "stamnagathi", która przypomina nieco z wyglądu dziką cykorię. W Grecji hortę można kupić na niemal każdym straganie, sprzedawana jest w pęczkach, które z powodzeniem wystarczają do przygotowania co najmniej kilku dań. W Polsce często jesteśmy skazani na zamienniki horty, idealnie do tego się nadają: szpinak, roszponka, rukiew wodna. Tę odmianę horty, zgodnie z tradycyjnymi greckimi przepisami, podaje się zawsze w daniach na ciepło. Odmiana letnia może być podawana na zimno z sokiem z cytryny.

Sfugato z hortą - sfugato idealnym dopełnieniem jesiennej horty

Sfugato to nic innego jak tradycyjny omlet. Jajeczne śniadania są w Grecji bardzo popularne, przede wszystkim dlatego, że są bardzo pożywne a przy tym nie wymagają wiele nakładu pracy. Do przygotowania iście kreteńskiego przysmaku (jednej porcji) należy naszykować: oliwę z oliwek, pęczek horty (bądź zamiennika), sól, 3-4 jajka oraz patelnię, która jest odpowiednia do smażenia sfugato. Hortę należy umyć i drobno posiekać, odłożyć szklankę na bok (pozostałą hortę odłożyć do lodówki, by nie zwiędła do następnego posiłku). Na patelni mocno rozgrzać oliwę, wysypać nań posiekaną hortę i podsmażyć. Doprawić solą (można użyć innych ziół, ważne by nie zabić delikatnego aromatu wydzielanego przez hortę). Jajka rozbełtać dokładnie widelcem (można też użyć w tym celu miksera) i wylać na dobrze podsmażoną hortę. Rozprowadzić równomiernie na patelni. Sfugato z hortą należy smażyć z dwóch stron, z każdej po ok 3-4 minuty, aż się zarumieni.