Śliwowica domowej roboty

Węgierskie śliwki, dużo cukru oraz odpowiedni alkohol to przepis na pyszną śliwowicę domowej roboty.

Domowej roboty nalewki i alkohole owocowe są doskonałym dodatkiem do popołudniowych deserów czy spotkań z przyjaciółmi. Odrobina trunku dodana do herbaty rozgrzeje w chłodne dni i zmieni smak gorącego napoju. Śliwowica jest pysznym, tradycyjnym trunkiem, którego przygotowanie zajmuje dużo czasu, jednak jej smak zachwyci każdego amatora alkoholowych trunków.

Przygotowanie śliwek na trunek

Aby śliwowica miała tradycyjny, niepowtarzalny smak, należy na początku odpowiednio przygotować owoce. Z trzech kilogramów śliwek powinno powstać około 1,5 kilograma alkoholu. Najlepsze do wykonania trunku będą śliwki węgierki - im bardziej dojrzałe, tym lepsze. Należy je dokładnie umyć, oczyścić i osuszyć. Przekroić na pół i wyjąć pestki. Nie należy ich jednak wyrzucać, ponieważ pestki nadają bardziej intensywnego smaku i aromatu śliwowicy. Jeśli niektóre śliwki są robaczywe, należy je bezwzględnie wyrzucić.

Alkohol do śliwowicy

Śliwki rozgnieść w moździerzu. Przełożyć do dużego słoja (lub gąsiora) i dorzucić połowę wydrylowanych pestek. Najlepsza śliwowica powstaje z połączenia spirytusu oraz wódki w proporcjach 1:1. Należy zalać owoce do połowy wódką czterdziestoprocentową i do pełna spirytusem 90%. Mocno zakręcić słoik lub zatkać korkiem gąsior i odstawić na około 5 - 6 tygodni.

Wyrób trunku ze śliwek

Po upływie kilku tygodni należy zlać alkohol ze śliwek (trzeba dokładnie odsączyć płyn) i wstawić go do lodówki w zamkniętym szczelnie słoiku. Owoce zasypać drobnym cukrem po same brzegi. Należy uważać, aby cukier nie został na ściankach tuż przy zakrętce. Jeśli tak się stanie, przetrzeć te miejsca spirytusem. Następnie ponownie zakręcić słoik lub gąsior i pozostawić w ciemnym miejscu na około dwa tygodnie, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Mieszanie śliwkowego alkoholu

Dokładnie odsączyć płyn, który powstał po rozpuszczeniu się cukru. Wymieszać go z wcześniej zlanym alkoholem, który chłodził się w lodówce. Następny krok to dokładne przefiltrowanie mieszanki. Należy użyć do tego szwedzkiej bibuły. Śliwowicę zlać do mniejszych butelek, nakleić karteczki z datą zakorkowania i odstawić w ciemne, dość chłodne miejsce, na przykład do piwnicy. Pozostawić na minimum pół roku, a po tym czasie można już delektować się oryginalnym smakiem trunku. Owoce, które pozostały można użyć do ciast, tortów i innych deserów lub oblać je płynną czekoladą.