Słodycze własnej roboty - domowe przepisy

Powszechnie wiadomo, że słodycze są niezdrowe. Można jednak zniwelować ich szkodliwe działanie spożywając tylko słodycze własnej roboty.

Słodkie pyszności kuszą przede wszystkim dzieci, ale również niejeden dorosły nie umie się oprzeć pachnącej nucie czekolady czy aromatycznym, nadziewanym pralinkom. Gotowe produkty zawierają jednak wiele szkodliwych substancji, które odbijają się na zdrowiu konsumentów. Dlatego też, od czasu do czasu warto wykonać słodycze własnej roboty, a ich smak zachwyci wszystkich.

 

 

  • Prostota dla zabieganych
    Dla tych, którzy nie lubią tracić czasu w kuchni, warto wspomnieć o sprawdzonych, prostych a przede wszystkim ekspresowych przepisach na słodycze własnej roboty. Jednym z najbardziej popularnych deserów jest przekładany andrut. Masa może być dowolna, na przykład wafle można smarować na przemian dżemem i kremem czekoladowym. Jeszcze słodsza wersja to przekładanie andrutów masą zrobioną z ugotowanego w puszce, zagęszczonego (i koniecznie słodzonego!) mleka, które kondensuje się i powstaje masa o smaku toffi. Cały proces można jeszcze przyspieszyć, albowiem gotowanie masy trwa około dwóch godzin plus ostudzenie (około godziny), więc rozwiązaniem jest zakup gotowej masy. 
  • Cukierki- mała słodycz a cieszy
    Przepis na czekoladowe cukierki z orzechami nie jest skomplikowany, a sprawdza się zwłaszcza w sytuacji, gdy resztki wcześniej upieczonych czy kupionych ciast i ciasteczek stają się czerstwe lub suche. Na początku należy włożyć do garnka pół kostki margaryny, wlać 60 mililitrów wody oraz dodać szklankę cukru, torebkę cukru waniliowego i – w zależności od preferencji, opcjonalnie można dodać pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej. W innym naczyniu należy pokruszyć około 10 kruchych ciastek lub około 100 gram dowolnego ciasta. Dodać 3 łyżki kakao oraz 200 gram mleka w proszku. Do sypkiej mieszanki powoli dolewać jeszcze ciepłą, wcześniej uzyskaną, płynną masę i delikatnie ucierać. Dosypać około jedną szklankę różnego rodzaju orzechów, w zależności od upodobań i wszystko dokładnie wymieszać. Blachę należy wyścielić pergaminem i wyłożyć wcześniej przygotowaną masę. Odstawić do lodówki do zastygnięcia. Pokroić na małe prostokąty i oblewać kolejno polewą czekoladową.
  • Tradycja na czasie
    Obecnie wiele gospodyń powraca do tradycyjnych przepisów, na przykład na blok czekoladowy, własnoręcznie robione landrynki czy owoce w czekoladzie. Wykorzystywanie naturalnych składników jest dużym walorem, który sprzyja uzyskaniu niepowtarzalnego smaku. Ponadto tworzenie słodyczy własnej roboty może być doskonałą formą zabawy dla całej rodziny.