Smaczne dipy: sos do warzyw i chipsów

Sposobów na smaczne dipy są tysiące a zestawienie składników zależy tylko od wyobraźni kucharza - mogą być ostre, łagodne, warzywne, owocowe lub nawet rybne!

Popularne na całym świecie sosy, czyli smaczne dipy, nadają się jako dodatek do warzyw, chipsów, nachos oraz innych przystawek. Często wykonywane są na bazie majonezu, świeżych warzyw czy jogurtu. Odpowiednio przyprawione, powinny być podawane w małych miseczkach. Często w sklepach można spotkać gotowe naczynia, które są podzielone na kilka części, aby umieścić tam różne rodzaje sosów.

Ostry akcent

  • Smaczne dipy mogą być łagodne, ale także pikantne. Aby przygotować lekki, ale ostry dip potrzebne są następujące składniki: 1 opakowanie małego jogurtu naturalnego, 2 łyżki posiekanego kopru, 1 łyżka gęstej śmietany, sól, papryka ostra oraz chilli. Wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać i przełożyć do małego pojemniczka. Podawać na przykład do mięs z grilla lub do pokrojonych warzyw.
  • Do wersji z pomidorami przygotować 6 łyżeczek sosu chili, 1/2 filiżanki koncentratu pomidorowego, 2 czerwone papryczki chili, 2 łyżeczki pokrojonej cebuli, 2 łyżeczki zmiażdżonego czosnku, 1/2 łyżeczki startego imbiru, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, 1/2 łyżeczki słodkiej śmietany 30%. Składniki dokładnie wymieszać ze sobą. Aby konsystencja była bardziej jednolita, można składniki zmiksować blenderem. Należy pamiętać, iż jest to bardzo ostry dip i nie nadaje się dla małych dzieci.

Warzywno-owocowe połączenia

  • Z wielu warzyw i owoców również można wykonać smaczne dipy. Aby zrobić gęsty sos cebulowy, należy zmieszać jedną startą cebulę, 200 gram gęstego jogurtu, 5 łyżek majonezu oraz 5 dekagramów startego sera żółtego. Oryginalnym pomysłem jest dip jabłkowy, składający się z opakowania jogurtu naturalnego, małego opakowania śmietany, łyżki soku z cytryny, obranego i utartego jabłka, posiekanej, jednej cebuli, curry, soli oraz pieprzu.
  • Zielony dip można wykonać z 30 dekagramów ugotowanych brokuł, szklanki majonezu oraz trzech ząbków czosnku. Składniki należy dokładnie zmiksować.
  • Inny pomysł to dip ze szpinakiem. Należy przygotować następujące produkty: 250 gram mrożonego szpinaku, 150 gram majonezu, 150 gram gęstej śmietany, 150 gram sera typu parmezan, 1 małą cebulę, pieprz i sól do smaku. Wszystkie składniki wymieszać i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Gdy wierzch będzie już lekko zarumieniony wyjąć z piekarnika i przełożyć do odpowiedniego pojemnika. Ten dip można podawać zarówno na zimno jak i na ciepło.
  • Oryginalne połączenie to dip śliwkowo-chrzanowy. Należy przygotować: 2 łyżki chrzanu, 2 łyżki powideł śliwkowych, 3 łyżki twarożku, 2 łyżki śmietany, ocet winny, sól i pieprz do smaku. Chrzan, twarożek, śmietanę i powidła wymieszać ze sobą. Przyprawić do smaku octem, solą i pieprzem.

Nietypowe dodatki

  • Smaczne dipy można przygotować wykorzystując także inne dodatki, na przykład rybę. Należy przygotować 1 serek homogenizowany, ½ puszki tuńczyka, ½ cebuli oraz sól. Cebulę posiekać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przełożyć do małego pojemniczka.
  • Jeszcze innym pomysłem jest dip orzechowy, wykonany z jednego, świeżego ogórka, 5 łyżek keczupu, 50 gram orzechów włoskich mielonych, soli i pieprzu. Składniki połączyć ze sobą i doprawić do smaku.