Smaczny przepis na spaghetti carbonara

Sekretem znakomitego spaghetti carbonara są nie tylko jego składniki – pancetta, śmietana, ser i przyprawy, ale również sposób przygotowania i podania.

Przepis na spaghetti carbonara wymaga jedynie dobrej koordynacji przygotowań, by w odpowiedniej chwili móc do ugotowanego makaronu dodać podsmażony boczek. Poza tym samo przyrządzanie tej potrawy nie wymaga większych umiejętności kulinarnych i potrwa około 25 minut. Jest to danie kaloryczne i sycące, a przede wszystkim - smaczne.

Potrzebne składniki
Do przyrządzenia tego przepisu na spaghetti carbonara potrzebne będzie: 500 gram makaronu, 150 gram boczku pancetta (może być również zwykły polski boczek bądź w ostateczności szynka), 5 żółtek, 250 mililitrów śmietany 30% (może być również ser mascarpone), 1 ząbek czosnku, dużo ostrego sera żółtego (najlepiej nadaje się do tego parmezan), oregano i bazylia do smaku, oliwa, pieprz i sól. Dla smakoszy można dodać 150 mililitrów białego, półwytrawnego wina.

Sposób przygotowywania
Do garnka należy wlać dużą ilość wody, posolić ją i zagotować. Makaron wrzucić do wrzącej wody i przyrządzić al dente (na półtwardo – od 5 do 12 minut w gotującej się wodzie). Boczek pokroić w cienkie plastry, a następnie kostkę. Zarumienić na rozgrzanej oliwie z oliwek, aż stanie się chrupiący. Po usmażeniu trzeba dodać do niego drobno posiekany ząbek czosnku i przyprawy – oregano oraz bazylię. Wymieszać. Wodę z makaronu należy odcedzić, pozostawiając odrobinę osolonej wody. Do garnka dodać przygotowany boczek z przyprawami i trzymać na wolnym ogniu. Dolać białe wino, przykryć i przez kilka minut dusić, następnie przez chwilę odparowywać. Następnie wyłączyć ogień pod garnkiem, wsypać świeżo starty parmezan oraz wlać śmietanę energicznie i dokładnie wymieszaną z jednym żółtkiem na każde 100 gram makaronu, a także sporą ilością mielonego pieprzu. W przepisie na spaghetti carbonara ser żółty musi zagęścić potrawę, także trzeba dodać dużą jego ilość. Po dodaniu żółtek nie powinno się trzymać garnka na ogniu dłużej niż 30 sekund, gdyż żółtka nie mogą się nadmiernie ściąć. Potrawę dobrze wymieszać. Rozłożyć na talerze, posypać startym serem żółtym. Spaghetti powinno jeść się widelcem oraz łyżką, na której zawija się makaron. Do przepisu na spaghetti carbonara dodać można przyprawy według uznania i smaku, może to być równie dobrze kolendra, rozmaryn, gałka muszkatołowa czy pietruszka.