Smaczny przepis na tiramisu

Kremowy serek, podłużne biszkopty, świeże jaja, aromatyczna kawa oraz likier amaretto to podstawowe składniki pysznego i klasycznego przepisu na tiramisu.

Włoski deser wykonany na bazie biszkoptów podbija serca i podniebienia smakoszy na całym świecie. Niepowtarzalny aromat zawdzięcza kawie oraz odrobinie alkoholu. Przepis na tiramisu musi także zawierać oryginalny, kremowy serek mascarpone. Samo słowo tiramisu oznacza "przebudź się" lub "poderwij mnie". We Włoszech deser ten często spożywa się na drugie śniadanie wraz z espresso. Musi być dobrze schłodzony, aby jak najlepiej wydobyć niezwykły smak.

Przygotowanie kremu i kawy
Aby przyrządzić prezentowany przepis na tiramisu będą potrzebne następujące składniki: duże opakowanie podłużnych biszkoptów, 500 gram serka mascarpone (dwa opakowania), 4 jaja kurze, 4 łyżki cukru pudru (40 gram), 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (18-19 gram) oraz 50 mililitrów amaretto. Ponadto będzie potrzebne ciemne, niesłodzone kakao do posypywania poszczególnych warstw oraz wierzchu ciasta. Jeśli deser ma być przygotowywany z myślą o dzieciach, można zrezygnować z alkoholowego dodatku. Pierwszy krok to przygotowanie kawy z likierem, w której moczy się biszkopty. Zalać kawę 350 mililitrów gorącej, przegotowanej wody i dodać likier. Wszystko wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Żółtka zmiksować z dwiema łyżkami cukru na puszystą, jednolitą masę. Powinna mieć ona niemalże biały kolor (czas miksowania to około 15 minut na najwyższych obrotach). Do ubitej masy dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną, błyszczącą masę z dodatkiem szczypty soli. Dodać stopniowo resztę cukru i miksować białka jeszcze przez kilka minut. Następnie połączyć białka z serkiem i żółtkami, używając drewnianej szpatułki. Inna wersja przepisu zakłada, że do tak przygotowanego kremu można dodać 150 mililitrów ubitej na sztywno śmietanki o zawartości tłuszczu minimum 30% (najlepiej sprawdza się ta o zawartości 36% tłuszczu). Wtedy deser jest jeszcze bardziej kremowy. W tym przypadku należy jednak pamiętać, że śmietana powinna być bardzo świeża i dobrze schłodzona, aby dobrze się ubiła.

Układanie i przekładanie
Biszkopty po kolei zanurzać w kawie maksymalnie na dwie sekundy. Powinny być wilgotne na zewnątrz. Układać je w niewielkim, płaskim naczyniu, ciasno jeden przy drugim. Można tiramisu zrobić także w pucharkach, postępując w analogiczny sposób. Pierwszą warstwę wilgotnych biszkoptów pokryć jedną porcją kremu z serka i jajek. Posypać niesłodzonym, ciemnym kakao tak, aby delikatnie oprószyć całą powierzchnię. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i nałożyć pozostałą warstwę kremu. Posypać kakao. Czynność powtarzać do wyczerpania się wszystkich składników. Deser porządnie schłodzić w lodówce (przez minimum pięć godzin). Przed podaniem pokroić tiramisu na większe kawałki, układać na talerzykach i ponownie posypać kakao. Można delikatnie polać ciasto polewą czekoladową. Ponadto przepis na tiramisu można urozmaicić, dodając świeże truskawki, które należy umyć, oczyścić z szypułek i pokroić na ćwiartki. Ułożyć na kawałku ciasta lub w pucharku.