Sok z pokrzywy- przygotowanie i właściwości

By podnieść poziom żelaza w organizmie, poprawić odporność i oczyścić organizm warto stosować sok z pokrzywy. Wystarczy odcisnąć pędy pokrzywy w sokowirówce, utrwalić spirytusem i rozpocząć kurację.

Pokrzywa to roślina od lat doceniana w ziołolecznictwie. Szczególnym powodzeniem cieszy się sok ze świeżej pokrzywy, który ma wiele zastosowań i jest łatwy do przygotowania.

 

 

  • Właściwości soku z pokrzywy

Pokrzywa jest rośliną bardzo bogatą w żelazo. Podnosi jego poziom w organizmie i pomaga walczyć z osłabieniem, anemią oraz spadkiem odporności. Dodatkowo żelazo zawarte w pokrzywie jest łatwo przyswajalne, dlatego efekty widać już po około trzech tygodniach kuracji pokrzywowej. Sok z pokrzywy zaleca się szczególnie w przypadkach nowotworów, kiedy wysoki poziom żelaza jest niezbędny do walki z chorobą. Ponadto roślina ta pomaga usunąć cholesterol z naczyń, kompleksowo oczyszca organizm. Badania wykazują, że reguralne stosowanie pokrzywy poprawia pracę nerek, wątroby, śledziony i trzustki. Oprócz żelaza roślina dostarcza także innych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu składników takich jak krzem, potas, miedź oraz wapń. Dzięki temu, a także dzięki zawartości witaminy C, B i K uodparnia organizm, dlatego też szczególnie poleca się rozpoczęcie kuracji pokrzywowej przed zimą. Pokrzywa wzmacnia także włosy, można ją stosować w przypadku ich wypadania, łamliwości lub łupieżu.

 

  • Sposób przygotowania

W naszym klimacie pokrzywa rośnie niemal wszędzie, jednak zanim przystąpimy do zbiorów należy zwrócić uwagę, czy roślina nie znajduje się w pobliżu drogi, autostrady, czy też na innym terenie zagrożonym działaniem spalin i zanieczyszczeń. Kiedy znajdziemy odpowiednie miejsce należy zebrać całe pędy pokrzywy. Następnie umyte i osuszone rośliny szatkujemy drobno i odciskamy w sokowirówce. Można także odciskać pokrojoną pokrzywę przez gazę, jednak wówczas otrzymamy mniej soku niż stosując sokowirówkę. Świeży sok z pokrzywy wstawiamy do lodówki, gdzie może stać maksymalnie do trzech dni. Jeśli chcemy stosować ten sam sok dłużej, należy utrwalić go spirytusem. W tym celu przygotowujemy siedemdziesiędcio procentowy spirytus i zalewamy nim sok. Na cztery części soku powinna przypadać jedna część spirytusu. Sok z pokrzywy z dodatkiem spirytusu należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Gotowy sok z pokrzywy należy pić dwa razy dziennie po dwadzieścia mililitrów. W przypadku poważnych niedoborów żelaza można zwiększyć dawkę do trzech razy dziennie po czterdzieści mililitrów.