Sok żurawinowy – przepis i zastosowanie w kuchni

Sok żurawinowy można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym, jednak najlepiej smakuje zrobiony domowym sposobem poprzez gotowanie owoców tej rośliny.

Świeża żurawina, którą możemy dostać w listopadzie i grudniu jest twarda i ma kwaśny smak. Latem owoce te są bardziej delikatne, natomiast zimową wersję żurawiny dają się dłużej przechowywać. Sok żurawinowy można zatem robić przez cały rok, jednak zależnie od miesiąca w jakim go wykonamy, jego smak powinien nieco się różnić. Sok można zrobić w dwojaki sposób, wykorzystując sokowirówkę lub za pomocą gazy. Każdy z nich wymaga gotowania owoców.

 

 

  • Przepis na sok z żurawiny z wykorzystaniem sokowirówki
    Do wykonania soku potrzebny jest kilogram żurawiny, jeden litr wody oraz piętnaście dekagram cukru. W pierwszej kolejności należy dokładnie umyć owoce i wycisnąć z nich sok za pomocą sokowirówki. Następnie powstały sok z żurawiny trzeba wlać do garnka, dodać cukier, wodę i podgrzać, ale nie doprowadzić do wrzenia. Najlepiej gotować w temperaturze około 80 stopni. W czasie gotowania mieszać, tak aby owoce nie przywarły do dna garnka. Gotowy sok przelać do butelek, schłodzić i szczelnie zakręcić.
  • Przepis na sok z wykorzystaniem gazy
    Wykonanie soku z żurawiny rozpoczynamy od umycia owoców i umieszczenia ich w garnku. Garnek najlepiej potrząsnąć, aby owoce równo się w nim ułożyły. Całość zalewamy wrzącą wodą tak, aby przykryć nią żurawinę i pozostawiamy do ostygnięcia. Sok wraz z żurawiną przelewamy na podwójnie złożoną gazę, powieszoną tak, żeby sok spływał do naczynia. Następnie na każdą szklankę powstałego napoju dodajemy szklankę cukru i gotujemy aż do jego rozpuszczenia. Najlepiej z wierzchu płynu zdjąć powstałą pianę i sok przelać do butelek, które uprzednio powinny być dokładnie wyparzone. Butelki szybko zakręcamy, co sprawia, że sok możemy dłużej przechowywać.
  • Zastosowanie soku żurawinowego w kuchni
    Ze względu na wyśmienity smak i lecznicze właściwości sok stosowany jest jako napój do wielu potraw. Dobrze smakuje rozcieńczony z wodą lub z dodatkiem soku pomarańczowego. Jednak oprócz takiego zastosowania można go dodawać również do deserów. Tworzy świetne połączenie z budyniem waniliowym lub śmietankowym. Sok żurawinowy dobrze się komponuje również z lodami i bitą śmietaną. Można go stosować także do dekoracji talerza z potrawą, jego intensywny bordowy kolor nadaje ciekawego wyglądu posiłkowi. Zastosowanie soku żurawinowego można znaleźć również w wielu dietach, ale należy go w tym celu wykonać bez cukru. Wykorzystywane jest wówczas jego działanie oczyszczające.