Sól kuchenna: jej rodzaje i wydobycie

Sól kuchenna jest jednym z najpowszechniejszych surowców goszczących w naszych kuchniach. Zanim trafi do naszych domów, odbywa bardzo długą wędrówkę.

Sól kuchenna jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych i znanych surowców wykorzystywanych w kuchni. Sól jadalna o wzorze NaCl, składa cię z CL - chlorku, NA - wapnia. W soli znajduje się około 2 do 3 procent innych substancji, chlorów i siarczanów. Sól, a konkretniej sód, jest składnikiem mineralnym, bez którego człowiek nie może się obejść. Jest on niezwykle potrzebny, gdyż organizm potrzebuje go do prawidłowego przesyłania impulsów nerwowych. Dzięki niemu możliwe jest również prawidłowe funkcjonowanie mięśni. Sól może występować pod rożnymi postaciami. Może przybierać formę kryształków, czasem bardzo drobnych, proszku lub też może być sprasowana w twarde bloki lub tablety. Sól jest bezzapachowa, zazwyczaj występuje w postaci białej. Łatwo rozpuszcza się w wodzie i świetnie konserwuje mięso i inne potrawy.

Rodzaje
Wyróżniamy dwa rodzaje soli. Sól gruboziarnista i drobnoziarnista. Gruboziarnista jest przez nas często mielona w domowych warunkach. Ma na pewno dużo silniejszy aromat i nadaje potrawom niepowtarzalnego smaku. Oprócz soli grubo i drobnoziarnistej na sklepowych półkach możemy znaleźć jeszcze inne jej rodzaje, na przykład sole kolorowe. Zwyczajna sól kuchenna jest chlorkiem sodu w niemalże czystej postaci. Sole kolorowe zawierają jeszcze inne składniki mineralne, które często nadają soli niepowtarzalny kolor. Kolor soli i jej smak, zależą również od miejsca wydobycia. W Ameryce można spotkać czarną wulkaniczną sól z Hawajów, różową sól z Peru czy szarą z Bretanii. Kolejnym kryterium rozróżniania soli kuchennej jest sposób jej powstania. Wyróżniamy zatem sól kamienną, wydobywaną w postaci brył, bloków i kamieni, sól warzoną, czyli oczyszczoną sól kamienną i sól morską, otrzymywaną metodą sztuczną poprzez odparowywanie wody morskiej.

Wydobycie
Sól jest minerałem wydobywanym na całym świecie. Największe jej złoża występują w Rosji, Francji, USA, Niemczech i Chinach. W Polsce najpopularniejszymi kopalniami jest Wieliczka, Bochnia i Inowrocław. Sól wydobywa się schodząc kilkadziesiąt metrów pod ziemię, przy użyciu maszyn i kilofów. Sól jest minerałem występującym na ścianach skalnych. Z początku jest jedynie klockiem skalnym. Zanim trafi na sklepowe półki musi jeszcze odbyć długą drogę. Najpierw sól jest przesiewana, następnie czyszczona i w końcu mielona. Tak powstaje produkt, znany nam pod nazwą soli kuchennej. Sól jest produktem wykorzystywanym nie tylko w kuchni, ale i w innych dziedzinach naszego życia. Posiada szerokie zastosowanie, dlatego jest tak chętnie wykorzystywana. Sól z pewnością jest potrzebna człowiekowi, należy jednak pamiętać, aby użytkować ją z głową. Nie bez powodu bowiem mówi się o niej biała śmierć.