Sos chimichurri - argentyński dodatek do mięsa

Sos chimichurri to wspaniały dodatek do wielu potraw, zarówno mięsnych jak i warzywnych, przygotowywany z natki pietruszki, oliwy oraz czosnku.

Sos chimichurri to tradycyjny argentyński dodatek do potraw. Serwowany może być do mięs, warzyw, sałatek. Jego główne składniki to natka pietruszki, czosnek i oliwa. Sos można jednak urozmaicać według gustu różnymi dodatkami – na przykład ostrą papryką, oregano, kolendrą czy kminkiem.

Składniki potrzebne do przygotowania sosu

Podstawowymi składnikami niezbędnymi do przyrządzenia argentyńskiego sosu chimichurri są: jedna szklanka umytej i drobno posiekanej natki pietruszki, 3 ząbki czosnku (lub więcej, jeśli ktoś go lubi), pół szklanki oliwy oraz ćwierć szklanki octu winnego. Przyprawy, jakich należy użyć to przede wszystkim sól i pieprz. Można także dodać kminek, oregano, kolendrę czy chili (w zależności od upodobań).

Sposób przygotowania chimichurri

Posiekaną natkę pietruszki należy przesypać do miski. Następnie należy obrać ze skórki ząbki czosnku, rozgnieść je i utrzeć z niewielką ilością soli, po czy dodać do zieleniny. Następnie do natki pietruszki należy dolać ocet winny oraz dodać sól i pieprz, a także wybrane przyprawy. Wszystkie składniki trzeba dokładnie wymieszać, powoli dolewając do nich oliwę. Jeśli chcemy, aby sos był gładki i puszysty można wykorzystać do mieszania elektryczny blender – ułatwi on dokładne wymieszanie sosu. Aby chimichurri nabrał smaku należy odstawić go na dwie godziny w chłodne miejsce – dzięki temu sos będzie bardziej wyrazisty.

Propozycje podania sosu chimichurri

Przygotowany sos może służyć jako smaczny dodatek do wielu potraw. Jednym z nich może być na przykład sałatka z ziemniakami i wołowiną. Aby ją przygotować należy jeden kilogram ziemniaków ugotować w łupinkach, po czym trzeba je ostudzić, obrać ze skórki oraz pokroić w dość grubą kostkę (o wymiarach mniej więcej 3 na 3 centymetry). Mięso wołowe (około 300 gramów) należy usmażyć na grillu, po czym pokroić na na cienkie plasterki. Należy także przygotować jedną dużą cebulę, którą trzeba obrać i drobno poszatkować. Ostatnim składnikiem niezbędnym do przygotowania sałatki są trzy łodygi selera, który – podobnie jak cebulę – należy dość drobno poszatkować. Przygotowane warzywa i mięso należy dokładnie wymieszać w misce i polać sosem. Innym pomysłem na podanie chimichurri jest doprawienie nim smażonych warzyw, na przykład papryki. Na patelni należy rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej posiekany czosnek i papryczkę chili oraz łyżkę miodu. Następnie należy dołożyć do tego cztery pokrojone papryki. Całość należy dusić przez 5 minut, po czym podlać czterema łyżkami octu winnego. Po kolejnych 5 minutach potrawę można zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem oraz polać sosem.