Sos chrzanowy – przepis i propozycje podania

Sos chrzanowy na ciepło oraz na zimno idealnie komponuje się z mięsem, jajkami na twardo, kanapkami, a nawet rybą.

Ten aromatyczny dodatek ma bardzo długą tradycję. Wiele osób pamięta smak sosu połączonego z jajkami na twardo podawanymi w dzieciństwie. Domowy, pyszny i wyrazisty sos chrzanowy wzbogaci smak wielu potraw. Jest niezwykle łatwy w wykonaniu, więc jego przygotowanie nie sprawi kłopotu nawet początkującym w kuchni.

Niepowtarzalny smak
Doskonałym dodatkiem do wielu potraw będzie gorący sos chrzanowy o wyrazistym smaku. Należy przygotować 250 mililitrów bulionu (warzywnego lub warzywno-mięsnego), 150 mililitrów śmietany o zawartości tłuszczu 18% oraz 4 łyżki tartego chrzanu. Może być to chrzan ze słoika, jednakże najlepszy smak i aromat osiągnie się poprzez samodzielne tarcie chrzanu. Można go kupić na targu- jest lepszy niż ten z supermarketu. Ponadto będą potrzebne sól oraz biały pieprz. Pierwszy krok to wymieszanie bulionu ze śmietaną. Następnie dodać chrzan i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Chwilę gotować i podawać na gorąco.

Kremowy przysmak na zimno
Do kanapek oraz innych potraw doskonale będzie pasować kremowy sos na zimno. Do jego wykonania należy przygotować pół łyżki tartego chrzanu (można użyć tego ze słoika), jedną łyżkę gęstej śmietany ( 8 gram), jedną płaską łyżkę majonezu, łyżeczkę soku z cytryny oraz przyprawy. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i schłodzić. Podawać w małej miseczce na przykład jako dip do surowych warzyw- marchwi czy kalarepy. Ponadto dobrze smakuje z łagodnymi chipsami, a nawet pieczonymi ziemniakami. Warto spróbować połączenia sosu z kanapkami z wędliną, serem i innymi warzywami oraz jajkiem.

Sycące dania mięsne
Bardzo znanym daniem są ozorki w sosie chrzanowym. Mięso wystarczy ugotować do miękkości z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych oraz soli i pieprzu. Kiedy przestygnie, ozory obrać ze skóry (należy to robić wtedy, kiedy mięso jest jeszcze ciepłe, aby skóra lepiej odchodziła). Pokroić na kawałki i wrzucić do sosu, który można przygotować z wywaru, który powstał po gotowaniu ozorków. Dodatek chrzanowy dobrze komponuje się także z różnego rodzaju mięsami podawanymi zarówno na ciepło jak i na zimno. Są to między innymi karkówka, szynka czy schab. Ponadto pysznym przepisem jest kurczak podawany właśnie w tym aromatycznym sosie- mięso należy gotować wraz z warzywami. Kiedy będzie gotowe, wyjąć z garnka, przecedzić warzywa, a na bazie wywaru zrobić chrzanową zalewę.

Wegetariańska wersja - ze smakiem
Klasycznym, wegetariańskim przepisem są jajka na twardo. Należy je ugotować, obrać, przekroić na połówki i wrzucić do gorącego sosu chrzanowego. Chwilę zagotować i od razu podawać. Idealnie pasuje do młodych ziemniaków. Dla smakoszy i poszukiwaczy nowych smaków doskonałym wyborem będzie syta kanapka z łososiem. Najlepsze będzie ciemne, świeże pieczywo. Posmarować je masłem oraz sosem chrzanowym, dodać liście sałaty lodowej i ułożyć kawałki wędzonego łososia. Ponadto pokroić plasterki rzodkiewki i ułożyć na kanapce. Można podawać ją także na ciepło- wystarczy pieczywo wsadzić na kilka chwil do ciepłego piekarnika.