Sos pieprzowy – przygotowanie i przykłady podania

Sos pieprzowy jest idealnym dodatkiem do wielu mięsnych i rybnych, a jego wykonanie jest niezwykle szybkie i proste.

Sos pieprzowy zawiera w sobie wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat, który zachwyci niejednego smakosza kulinarnego. Jego wszechstronne zastosowanie ułatwi wzbogacenie smaku niejednej potrawy. Jego zaletą jest szybkie przygotowanie, a wykonanie nie sprawi kłopotu nawet największemu, kulinarnemu laikowi.

 

 

Przygotowanie składników
Aby mieć pewność, że smak sosu pieprzowego będzie odpowiedni, należy przygotować świeże produkty wysokiej jakości. Szczególnie ważne jest masło - powinno się wybrać te o wysokiej zawartości tłuszczu (około 80 procent), natomiast należy unikać mieszaniny różnych tłuszczów roślinnych. Obowiązkowo do przygotowania sosu należy zaopatrzyć się w świeżo mielony pieprz, który nie stracił charakterystycznego, intensywnego aromatu. Do wykonanie sosu pieprzowego potrzebne są następujące składniki:

1 szklanka białego wina (lub bulionu, ewentualnie wody)
1 łyżka mąki
2 łyżki dobrego masła
½ szklanki wody mineralnej
1 łyżka świeżo mielonego pieprzu czarnego lub zielonego oraz odrobina kolorowego
1 łyżka ostrej musztardy dobrej jakości

Rozpocząć należy od powolnego rozpuszczenia masła na ciepłej patelni i uważać, aby masło się nie przypaliło. Z tego względu najlepszym rozwiązaniem jest doprowadzenie do rozpuszczenia go na małym ogniu. Kolejny krok to zmieszanie wina (lub bulionu) z wodą i dodanie mieszanki do rozpuszczonego masła. Następnie dodać pieprz, wymieszać i poczekać, aż sos stanie się gęsty. Na koniec dodać łyżkę musztardy i dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku solą. Zdjąć z ognia i podawać sos pieprzowy na gorąco.

Wszechstronne zastosowanie
Sos pieprzowy tworzy idealną kompozycję przede wszystkim z mięsem różnego rodzaju. Rozpoczynając od francuskich steków, które polewa się bardzo gorącym sosem z dodatkiem cebuli, aż po soczyste polędwiczki wieprzowe. Można go także użyć jako bazę do duszenia mięsiwa, które dzięki temu zyskuje nowy, intensywny smak. Dobrym pomysłem jest podanie każdego mięsa pieczonego, polanego gęstym sosem (wtedy warto dodać odrobinę mniej wody, bulionu czy wina). Na zimno może służyć jako dip do mięsnych lub warzywnych przekąsek, a nawet jako dodatek do owoców morza. Dla wielbicieli fast foodu - sos pieprzowy dobrze komponuje się z hamburgerami i zapiekankami. Osoby, które zamiast mięsa preferują ryby, mogą  także użyć sosu jako aromatyczny akcent dania- na przykład do łososia czy pstrąga.