Sos tsatsiki: zrób to sam

Klasyczny sos tsatsiki wykonany jest z gęstego jogurtu, startego ogórka oraz przypraw, jednak przepis można urozmaicić, dodając na przykład paprykę.

Na co dzień Grecy nie wyobrażają sobie dań podawanych bez sosu tsatsiki. Często używają go jako dodatek do zwykłego chleba czy bułki pita, jako odpowiednik masła czy serka do smarowania. Sos tsatsiki można podawać w formie dipu. Jest to najpopularniejsza przystawka w kuchni greckiej.

  • Wybór jogurtu
    Aby sos tsatsiki uzyskał odpowiednią konsystencję, która powinna być bardzo gęsta, należy użyć dobrej jakości jogurtu. Grecy zazwyczaj wybierają specjalną odmianę, o nazwie „stragisto”, który jest naturalnie gęsty. Nie zawiera żadnych dodatków żelujących ani konserwantów. Wykonuje się go ze świeżego krowiego mleka i kultur bakterii jogurtowych. Jest on dość trudno dostępny w Polsce, jednak można go zastąpić często spotykanym, tak zwanym „jogurtem greckim”, który ma przypominać oryginalny wyrób. Inny sposób to połączenie naturalnego, niesłodzonego serka homogenizowanego oraz gęstej śmietany.
  • Przygotowanie krok po kroku
    Do przyrządzenia smacznego sosu należy przygotować jednego, świeżego ogórka zielonego oraz pół litra jogurtu greckiego lub po 250 mililitrów gęstej śmietany 12% i naturalnego serka homogenizowanego. Ponadto potrzebnych będzie sześć ząbków czosnku, cztery łyżki oliwy z oliwek oraz sól i pieprz. Ogórka zielonego należy dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Skórkę można wcześniej usunąć, wtedy smak sosu tsatsiki będzie delikatniejszy. Następny krok polega na obraniu czosnku i przeciśnięciu go przez praskę bezpośrednio do startych ogórków. Wszystko razem wymieszać i dodać jogurt grecki lub śmietanę i serek homogenizowany. Dolać oliwę, sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Sos szczelnie przykryć folią i schłodzić w lodówce przez minimum godzinę.
  • Alternatywne dodatki
    Podstawowy przepis na sos tsatsiki nie zawiera wielu składników i chociaż sam w sobie jest pyszny, warto czasem go urozmaicić. Dobrym pomysłem jest dodanie na przykład świeżych warzyw, między innymi rzodkiewki, papryki czy koperku. Sos idealnie komponuje się także z pietruszką, szczypiorkiem, a także drobno startą cebulką. Można użyć także octu winnego, który podkreśli smak przystawki. Można dodać też zielone lub czarne oliwki, sok z cytryny czy odświeżające listki mięty i kolendry. Jest to grecki przysmak, dlatego też można pokusić się o użycie fety zamiast serka homogenizowanego.
  • Udane kompozycje
    Lekka przystawka nadaje się także jako smaczny dip, serwowany do grillowanych mięs, szaszłyków, czy warzyw. Stanowi idealne połączenie z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami w mundurkach. Dobrym pomysłem jest przyrządzenie sosu tsatsiki na imprezowe wieczory, podając go z ciepłymi, chrupiącymi grzankami. W Grecji chętnie stosuje się go do kebabów i tortilli, urozmaicając i wzbogacając smak potraw. Dzieciom można podać sos tsatsiki na przykład do frytek, jednak w tym przypadku warto zmniejszyć ilość czosnku, aby smak był łagodniejszy.