Sos tzatziki – przepis i zastosowanie

Sos tzatziki to połączenie delikatnego smaku zielonego ogórka i greckiego jogurtu z wyrazistą nutą czosnku, jest prosty w przygotowaniu i pasuje do większości potraw.

Popularny sos tzatziki to grecki specjał, jednak równie świetnie wkomponował się w polskie menu. Wykorzystywany jest, jako dodatek do wielu potraw, wspaniale podkreślając smak każdej z nich. Sos tzatziki smakuje wyśmienicie z świeżym, chrupiącym pieczywem. Zazwyczaj podaje się go w wersji "na zimno", dzięki czemu stanowi on fantastyczną przekąskę w upalne letnie dni. Sos ten jest nie tylko łatwy w przygotowaniu i dość uniwersalny w zastosowaniu, ale przede wszystkim jest przepyszny, a jego pikantny smak wzbogacony nutką czosnku może sprawić, że będzie on częstym gościem na naszych stołach.

Sposób przyrządzenia

Aby przyrządzić sos potrzebujesz tylko kilku niedrogich składników – zielonego ogórka, gęstego jogurtu greckiego, czosnku (ilość według własnego uznania), oliwy z oliwek i szczypty soli. Bardzo często dodawany jest także posiekany koperek lub natka pietruszki oraz odrobina octu winnego i pieprzu. Na początek obieramy ogórka i kroimy w drobną kosteczkę lub trzemy na tarce, odsączamy nadmiar soku z ogórka i wrzucamy do miseczki, następnie dodajemy jogurt grecki, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek oraz drobno posiekany czosnek i koperek. Całość mieszamy i sos tzatziki gotowy. Jeżeli lubimy eksperymentować w kuchni, możemy dodać kilka posiekanych drobno listków mięty, wówczas sos nabierze oryginalnego smaku i będzie jeszcze bardziej orzeźwiający. Tak przygotowany sos wstawiamy do lodówki i po około godzinie możemy się cieszyć wspaniałym smakiem przygotowanego sosu.

Do czego podawać sos tzatziki?

Sos tzatziki ma bardzo szerokie zastosowanie. Pasuje zarówno do mięs, wszelkiego rodzaju warzyw, a także do pieczywa. Szczególnie polecany jest do dań pieczonych czy smażonych. Bardzo dobrze komponuje się także z gotowanymi jarzynami – kalafiorem lub brokułami. Świetnie sprawdza się jako dodatek do potraw z grilla, fantastycznie smakuje na przykład z szaszłykami albo kiełbaskami. Zrobienie sosu zajmuje tylko kilka minut, a połączenie delikatnego jogurtu z ostrym smakiem czosnku sprawia, że pasuje on właściwie do większości dań – może być jedzony nawet w duecie z tortillą lub kebabem. Sos ten jest zatem nie tylko pyszny, ale i bardzo praktyczny i na pewno znajdzie wiele zastosowań w naszej codziennej kuchni.