Sos z żurawiny - przygotwanie i do czego podawać

Sos z żurawiny, który jest niezwykle łatwy w przygotowaniu pasuje niemal do wszystkiego: od słodkich naleśników poprzez dania drobiowe po pieczeń wołową.

Wszystkie poradniki medycyny naturalnej przedstawiają żurawinę w samych superlatywach - ma właściwości, które pomagają w zwalczaniu zapalenia pęcherza czy nerek, jest bogata w błonnik i witaminę C, B1 oraz B2. Niestety, mimo że Polska obfituje w te leśne jagody, przetwory z nich nie są jeszcze wystarczająco popularne. Na dobry początek warto przygotować bardzo smaczny sos z żurawiny, którego zastosowanie jest uniwersalne.

Przepis podstawowy na sos z żurawiny

Do przygotowania sosu niezbędne będą następujące składniki: 50 dag oczyszczonych owoców żurawiny, jedna łyżka brandy lub innego mocnego alkoholu, dwie czubate łyżki cukru kryształu, cztery goździki, cztery owoce jałowca, pół szklanki czerwonego wina wytrawnego oraz świeżo zmielony czarny pieprz. Oczywiście składniki można dowolnie podmieniać, podane proporcje mają stanowić jedynie bazę przepisu. Jałowiec i goździki należy włożyć do moździerza i dokładnie zmiażdżyć, przyprawy te wraz z pieprzem przesypać do rondelka i zalać winem, następnie posłodzić. Kuchenkę ustawić na dość wysoką temperaturę, po czym gotować około pięciu minut. W tym czasie żurawinę wymieszać z brandy. Do owoców wlać odcedzone wino. Całość gotować na małym ogniu przez około dwie godziny. Sos z żurawiny od razu jest gotowy do jedzenia, można go jednak także pasteryzować i zachować na zimę.

Zastosowanie sosu z żurawiny

Żurawina jest dość kwaśnym owocem i stanowi bombę witaminowo-mineralną, dzięki czemu wskazanym jest ją jesć. Owoce te można przechowywać w lodówce nawet do dwóch miesięcy, co bardzo ułatwia gotowanie. Sos z żurawiny pasuje do każdego rodzaju potrawy, choć najczęściej używa się go w połączeniu z twarogiem i drobiem. Towarzystwem żurawiny nie pogardzą jednak i inne rodzaje mięsa. Z takim sosem idealnie smakują naleśniki z nadzieniem z serka mascarpone i bitą śmietaną, ale równie dobrze komponuje się z pieczenią z indyka czy wołowiny. W okresie zimowym łyżeczka sosu z żurawiny świetnie zastąpi konfiturę malinową jako element rozgrzewający w herbatce. Obecnie popularne są już herbatki żurawinowe, które nie wymagają dodatkowego wkładu. Niektórzy lubią także niecodzienne połączenia i odrobiną sosu z żurawiny zaprawiają nawet zupy mleczne, w tym owsiankę. Przetwory z czerwonych jagód doskonale pasują także do wykwintnych kolacji - do wędlin wszelkiego rodzaju, pasztetów, pieczonego schabu. I, co bardzo ważne, żurawina wzmaga apetyt.