Spaghetti marinara - to musi pojawić się w Twoim menu!

Spaghetti marinara to niezwykle smaczne i łatwe w przygotowaniu danie na bazie makaronu i specjalnego sosu, które wzbogaci Twoje menu o włoskie akcenty.

Restauracje włoskie cieszą się nie tylko w Polsce ogromną popularnością ze względu na wyjątkowo smaczne potrawy. Pizza, jak i spaghetti na dobre zagościły w naszym menu. Istnieje wiele odmian tych dań, a wśród nich oryginalne spaghetti marinara.

Spaghetti marinara – cóż to takiego?

Spaghetti marinara to potrawa pochodząca z południowych Włoch, składająca się z makaronu oraz sosu marinara (stąd nazwa potrawy). Sos ten również można dodawać do ryżu, owoców morza, czy też pizzy. Spaghetti marinara można przetłumaczyć "marynarz na spaghetti". Nazwa ta nawiązuje do historii pochodzenia sosu, który łączy się z życiem szesnastowiecznych neapolitańskich marynarzy. Co prawda funkcjonują dwie ludowe teorie odnośnie powstania sosu, to jednak obie nawiązują do menu marynarzy. Jedna mówi, że sos został wynaleziony przez jednego z marynarzy, według innej teorii – sos był przygotowywany przez żony neapolitańskich żeglarzy po ich powrocie do domu. Do dziś sos, jak i potrawy przyrządzane na jego bazie są niezwykle popularne – już nie tylko we Włoszech, ale na całym świecie. Wszystko to dzięki wyjątkowej nucie smakowej i zapachowej.

Domowe spaghetti marinara

Spaghetti marinara można zamówić w restauracji, ale również z łatwością wykonać samodzielnie w domu. Do wykonania potrawy nie są potrzebne większe umiejętności kulinarne, ani dużo czasu – zdecydowanie wystarczy pół godziny, aby móc delektować się ciepłym spaghetti. Najprostsza wersja potrawy sprowadza naszą pracę do ugotowania makaronu oraz polania go gotowym sosem pomidorowym z dodatkiem białego wina, odrobiną oleju, tymianku, listka laurowego, soli i pieprzu. Oczywiście, jak w każdym daniu dozwolone są tutaj różne wariacje – można dodać ugotowane owoce morza, oliwki lub kapary. Można również pokusić się o samodzielne wykonanie sosu. Wystarczy na patelni rozgrzać około 50 mililitrów oliwy, obsmażyć w niej posiekane trzy ząbki czosnku i cebulę; następnie dolać 200 mililitrów czerwonego wina, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, posiekanych 400 gramów pomidorów bez skórki. Po około dziesięciominutowym gotowaniu, można dodać zioła i przyprawy do smaku (bazylię, oregano, pieprz, sól). Tak przygotowanym sosem wystarczy polać makaron i już mamy gotowe danie na smaczny obiad.