Stroopwafel domowej roboty

Chrupiące ciasto ze słodkim syropem, podawane wraz z filiżanką gorącego napoju to holenderski stroopwafel.

Pyszny cienki wafelek przekładany syropem, czyli stroopwafel, to niezwykle popularny w Holandii przysmak. Obecnie spotykany jest na całym świecie, a jego odpowiednie spożywanie przynosi niesamowite doznania smakowe. Wafelek powinno się kłaść na gorącej filiżance z kawą, herbatą lub innym napojem. Po chwili nadzienie staje się płynne i dopiero wtedy powinno się delektować słodkim smakiem deseru.

Krótka historia stroopwafla

Oryginalny stroopwafel pochodzi z Holandii i to własnie tam narodziła się jego historia. Został wynaleziony już w 1784 roku, przez piekarza pracującego w mieście Gouda. Wedle starego przepisu wafle powstawały z okruchów i resztek ciastek i były przekładane syropem. Sprzedawano je po bardzo niskiej cenie, dlatego też nazywane były "armenkoeken", czyli ciasteczkami dla ubogich. Dziś przeciętny Holender zjada aż 20 wafelków w ciągu roku, a sława stroopwafli wciąż nie gaśnie.

Składniki na holenderskie wafle

Aby zrobić ciasto na wafle potrzebne są takie składniki jak 500 gram mąki pszennej wysokiej jakości, 250 gram świeżego, miękkiego i niesolonego masła (o zawartości tłuszczu minimum 80 procent), 150 gram drobnego cukru, 50 gram drożdży, jedno jajo kurze oraz odrobina mleka o pokojowej temperaturze. Warto dodać także ekstrakt z wanilii, aby wafle miały niesamowity aromat. Nadzienie wafli to syrop połączony z innymi składnikami, który robiony jest z jabłek i gruszek, i jest bardzo trudno dostępny w Polsce. Można go jednak zastąpić, używając 600 gram cukru trzcinowego oraz 300 gram masła. Warto także dodać szczyptę cynamonu lub ziarenka wanilii.

Stroopwafel krok po kroku

Pierwszy krok to rozpuszczenie drożdży w odrobinie mleka. Należy je przelać do przesianej dwukrotnie mąki i wymieszać. Dodać pokrojone masło, drobny, biały cukier, jajo i ekstrakt waniliowy. Składniki wyrabiać, na początku łyżką, aby się połączyły, a następnie ręką, przekładając je na stolnicę. Ciasto powinno być zbite, dość plastyczne i przede wszystkim - jednolite. Kiedy taki efekt zostanie uzyskany, należy ciasto na wafle przełożyć z powrotem do miski, przykryć je czystą i suchą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Po upływie tego czasu rozgrzać waflownicę, a z ciasta formować niewielkie kulki. Kłaść je na gorącą płytę waflownicy i przygnieść delikatnie. Zrobić syrop, rozpuszczając masło z cukrem i cynamonem, aż masa nieco zgęstnieje. Polewać syropem jeden stroopwafel i przykrywać drugim.