Śtrudla - przepis na strudel po chorwacku

Śtrudla to chorwackie zwinięte ciastko z owocowym nadzieniem, które w łatwy sposób można upiec w domu nawet nie będąc wytrawnym cukiernikiem.

Śtrudla, struklji, savijca, strukli – to wszystko są nazwy tej samej potrawy. W Polsce znamy ją jako strudel, czyli zawinięte ciastko z owocowym nadzieniem. W Chorwacji śtrudla może być słodka lub słona, gotowana lub pieczona. O jej popularności w Chorwacji stanowi jej smak, jak również różnorodność zastosowania.

Produkty potrzebne do przygotowania ciastka

Przed zakupieniem odpowiednich produktów, należy się zastanowić, jakiego rodzaju śtrudlę chcemy uzyskać - z ciasta makaronowego, czy z ciasta drożdżowego? Nadzieniem mogą być różnorodne owoce, bakalie lub ser. Do przygotowania rozczynu ciasta drożdżowego potrzebne będą 3 dekagramy drożdży, 2 łyżeczki cukru, 50 mililitrów mleka, 3 łyżki mąki. Poza tym do wyrobu śtrudli należy przygotować jeszcze 3 łyżki cukru, 300 mililitrów mleka, 2 szklanki mąki, 5 dekagramów masła, łyżkę śmietany, sól, 2 żółtka i jedno całe jajko. Do przygotowania ciasta makaronowego będziesz zaś potrzebować: 2 szklanek mąki, 2 łyżek oleju, 2 łyżeczek letniej wody, soli. Do obydwu rodzajów ciast świetnie nadają się nadzienia z 1,5 kilograma śliwek, jabłek, wiśni czy rabarbaru. Poza owocami do wykonania nadzienia, potrzebne będzie 15 dekagramów masła, pół szklanki bułki tartej i cukru, garść orzechów, cukier puder, cynamon, odrobina rumu.

Jak przygotować śtrudlę?

Kolejność czynności do wykonania śtrudli z ciasta makaronowego jest następująca: wyrób mąkę, olej i posoloną wodę. Gdy powstanie jednolita masa, posmaruj olejem i odstaw. Po półgodzinie rozwałkuj jedną część ciasta aż będzie bardzo cienkie. Następnie pokrop je rozpuszczonym masłem, posyp podsmażoną bułką tartą, ułóż owoce, posyp cynamonem i cukrem, spryskaj rumem. Ostrożnie zwiń ciasto, umieść w natłuszczonej blasze. Wierzch ciasta warto posmarować resztką stopionego masła. Tak przygotowana śtrudla powinna być pieczona 40 minut. Po upieczeniu, ciasto posypać cukrem pudrem. Wykonanie zaś ciasta drożdżowego rozpoczynamy od zaczynu: w małej ilości letniej wody rozpuść cukier, dodaj mąkę, mleko i drożdże. Wymieszany płyn odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie zmieszaj go z pozostałą mąką, solą, żółtkiem, całym jajkiem rozmieszanym w mleku, roztopionym masłem, śmietaną. Wymieszane ciasto odstawić w ciepłe miejsce. Gdy śtrudla podwoi objętość, należy wypełnić ją nadzieniem w sposób przedstawiony powyżej i upiec.