Studencka fasola po bretońsku - palce lizać!

Prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna studencka fasola po bretońsku to propozycja sycącego, jednogarnkowego dania dla zapracowanych.

Dania w wersji "studenckiej" mają wiele zalet. Są na ogół proste, smaczne i niedrogie, w dodatku do ich przygotowania nie potrzeba wielu składników czy naczyń. Studencka fasola po bretońsku to tak zwany "eintopf", czyli danie jednogarnkowe. Można je przyrządzić bardzo szybko, a uzyskana w ten sposób porcja witamin i związków odżywczych zapewni energię na cały dzień.

Składniki niezbędne do przygotowania fasoli

Studencka fasola po bretońsku może być przyrządzona w dwóch wersjach: tańszej, ale nieco bardziej pracochłonnej lub prostszej. W pierwszym wydaniu podstawę dania stanowi fasola Jaś - najlepiej opakowanie 500 g. Prostszy wariant pozwala na zastąpienie jej puszką czerwonej fasoli. Niezbędnie do przyrządzenia dania dodatki to dwie białe cebule średniej wielkości, puszka pomidorów w zalewie, koncentrat pomidorowy i czosnek. W niewegetariańskiej wersji dania smak można wzbogacić mięsem - kawałkiem kiełbasy lub parówki. Niezbędne przyprawy to sól, pieprz, majeranek, suszona papryka i sos tabasco.

Studencka fasola po bretońsku - przygotowanie

Biała fasola przed ugotowaniem powinna być przez całą noc moczona w letniej wodzie. Następnym krokiem jest jej opłukanie i ugotowanie na miękko w osolonej wodzie. Trwa to około pół godziny. Miękką, ugotowaną fasolą lub gotową fasolkę z puszki odcedzamy i umieszczamy w oddzielnym naczyniu. Cebulę obieramy i siekamy w kostkę, kroimy również kilka ząbków czosnku. Wyjętą ze skórki parówkę lub kiełbasę kroimy na niezbyt grube plasterki. W garnku należy rozgrzać olej i podsmażyć cebulę, czosnek i mięso. Po chwili można dodać puszkę pomidorów razem z zalewą i dwie - trzy łyżki koncentratu pomidorowego. Całość powinna dusić się razem przez dwie minuty. Kolejnym krokiem jest wrzucenie do garnka fasoli. Danie powinno podgrzewać się aż do czasu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na ogół zalewa z pomidorów sprawia, że jest nieco zbyt wilgotne i należy poczekać aż nadmiar wody wyparuje. Jeżeli studencka fasola po bretońsku jest zbyt sucha, można dodać łyżkę wody lub oliwy z oliwek. Gotowe danie należy przyprawić solą, słodką papryką, pieprzem, kilkoma kroplami sosu tabasco i ulubionymi ziołami - najlepiej pasują majeranek, oregano i bazylia. Po przygotowaniu danie może stać pod przykryciem w lodówce - ponownie podgrzane smakuje równie dobrze.