Surówka z czerwonej kapusty - przepisy

Surówka z czerwonej kapusty może przybrać różne postaci - od klasycznej, w połączeniu z innymi warzywami do tej bardziej ekstawaganckiej w połączeniu z rodzunkami, jabłkami o sokiem cytrynowym.

Zdrowa dieta, bogata w witaminy i składniki mineralne, których źródłem są między innymi warzywa i owoce, jest niezbędna dla naszego organizmu, dlatego warto zadbać o to, by na naszych talerzach warzywa gościły nie tylko od święta. Czerwona kapusta jest niezwykle bogata w witaminę C, która chroni nas przed przeziębieniem, wzmacnia układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi i ma działanie antynowotworowe. Poza tym jest niezwykle smaczna i w połączeniu z innymi warzywami czy owocami można z niej wyczarować fantastyczne surówki.

Surówka z czerwonej kapusty w połączeniu z innymi warzywami

Niezwykle prostą i pyszna surówką z czerwonej kapusty jest jej przyrządzenie w połączeniu z porem. Do jej przygotowania potrzebujemy 40 dag czerwonej kapusty, 2 duże pory, 5 łyżek oliwy, 3 łyżki octu winnego oraz cukier i sól. Kapustę należy drobno poszatkować, posypać solą i odstawić na pół godziny a następnie odcisnąć. Oczyszczone pory kroimy na cienkie plasterki i mieszamy z kapustą. Oliwę należy połączyć z octem winnym, polać nim surówkę i doprawić do smaku cukrem. Kolejne smaczne zestawienie, w którym czerwona kapusta gra główną rolę, składa się z większej ilości składników. Oprócz małej główki czerwonej kapusty potrzebne będą: 2 jajka ugotowane na twardo, 1 czerwona cebula, garść posiekanych orzechów włoskich, posiekana natka pietruszki, 3 łyżki oliwy, sok z cytryny oraz sól, cukier i pieprz. Najpierw przygotowujemy sos winegret łącząc oliwę z sokiem z cytryny oraz szczyptą soli i cukru. Kapustę drobno szatkujemy, skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i zostawiamy na 30 minut. Cebulę i jajka kroimy w drobną kostkę i dodajemy do kapusty wymieszanej z orzechami, posiekaną zieleniną i całość zalewamy sosem winegret.

Słodki przepis na sałatka z czerwonej kapusty na ciepło

Kolejny przepis na surówkę z czerwonej kapusty należy do tych bardziej tradycyjnych, choć z nowoczesną nutką. Należy przygotować: 1 niewielką kapustę, 2 jabłka, 1 cebulę, 2 łyżki cukru, 100 gram masła, garść rodzynek, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Na rozpuszczone w garnku masło wrzucamy pokrojone w drobną kostkę jabłka, cebulę, cukier i smażymy około 5 minut. Drobno poszatkowaną kapustę dorzucamy do garnka i dusimy na małym ogniu kolejne 10 minut. Po tym czasie wlewamy do garnka szklankę wody, dorzucamy rodzynki i gotujemy około 15 min aż kapusta będzie miękka. Na koniec tak przygotowaną surówkę doprawiamy solą i pieprzem.