Surówka z kapusty pekińskiej – pomysły

Popularne w naszym menu warzywo może stać się inspiracją do przygotowania wybornej surówki z kapusty pekińskiej - ukiszonej, z dodatkiem szparagów lub sosu vinaigrette.

Od kilkunastu lat na polskich stołach, obok innych warzyw, można znaleźć kapustę pekińską. Zyskała sobie równe prawa ogórkami, buraczkami. Walory smakowe i właściwości zdrowotne przydają jej rzesze nowych zwolenników. Wartościowsza jest surowa, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury giną niektóre składniki odżywcze, dlatego najzdrowsze są surówki z kapusty pekińskiej.

 

Surówka z kapusty pekińskiej – kimchi

 

Do przygotowania surówki potrzebujemy kapustę pekińską, sól, czerwoną ostrą paprykę, kilka ząbków czosnku, zielony szczypiorek i kamienny garnek. To pięknie wyglądający na talerzu i znakomity dodatek do dań mięsnych. Kapustę pekińską poszatkować lub cienko pokroić, dobrze nasolić, odstawić na godzinę, dwie. Odcisnąć wodę z solą. Obsypać ostrą czerwoną papryką, dodać zmiażdżony czosnek i dużo zielonego szczypioru. Tak przygotowaną kapustę włożyć do kamiennego garnka, dobrze ugnieść, przycisnąć talerzykiem z kamieniem na wierzchu i odstawić na kilka dni do zimnego miejsca. Ukiszona kapusta pekińska jest gotowym daniem i podajemy ją wprost na stół.

 

Surówka z kapusty pekińskiej ze szparagami

 

Składnikiem surówki, obok kapusty, mogą być także szparagi. Aby przyrządzić surówkę trzeba wziąć średnią kapustę pekińską, pół kilograma szparagów, surową marchewkę, sok z cytryny, zieloną pietruszkę i cukier oraz sól i pieprz do smaku. Szparagi umyć, obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie (około 5 minut od zagotowania). Odcedzić i zostawić do wystygnięcia. Kapustę pekińską drobniutko pokroić w kosteczkę i dobrze posolić. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i doprawić na słodko-kwaśno cytryną i cukrem. Dokładnie połączyć ze sobą wszystkie składniki, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zieloną pietruszkę drobno pokroić i posypać gotową surówkę. Smakuje ona najlepiej w połączeniu z potrawami smażonymi i pieczonymi rybami.

 

Surówka z kapusty pekińskiej z sosem vinaigrette

 

Aby przygotować tę surówkę potrzebujemy główkę niedużej kapusty pekińskiej, 2 jaja na twardo, sól i pieprz oraz sos vinaigrette. Można go wykonać samemu biorąc kilka łyżek oliwy z oliwek, sok z cytryny, dwa ząbki czosnku roztartego dokładnie ze szczyptą soli. Sok z cytryny i oliwę dodajemy na końcu. Małe liście kapusty oddzielić, umyć, dokładnie osączyć z wody. Poszarpać i ułożyć na salaterce i polać sosem, przekładając listki kapusty ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo, posypanych solą i pieprzem. Zamiast jajek można dodać także kukurydzę czy pokrojonego pomidora. Wtedy składniki surówki z kapusty pekińskiej ze sobą mieszamy i polewamy sosem vinaigrette.