Suszone daktyle - przepisy

Suszone daktyle są bogatym źródłem witamin oraz dużej ilości błonnika, obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi, a ponadto mogą być niezastąpionym składnikiem w pysznym posiłku.

Daktyle mają tak bogate wartości, że trudno uwierzyć w ilu dolegliwościach mogą nam pomóc. Owoce te są doskonałym źródłem energii. Mają właściwości przeciwzakrzepowe, przeciwzapalne oraz przeciwbólowe. Zaopatrzone w same zalety chętnie używane są zamiast słodyczy czy cukru. Suszone daktyle są także zdrowym dodatkiem do wielu deserów, ciast czy obiadów.

Daktylowe muffinki

Prosty sposób na niepowtarzalny deser. Składniki, które są potrzebne: 8 łyżek cukru muscovado, 2 jajka, 2 szklanki mąki pełnoziarnistej, 250ml maślanki, 1 łyżeczka olejku waniliowego, proszek do pieczenia i oczywiście suszone daktyle (12 sztuk). W pierwszej misce łączymy wszystkie suche składniki, natomiast w drugiej mokre. Bierzemy nasze cenne daktyle i usuwamy pestki. Następnie przelewamy miskę z mokrymi elementami do suchych, dodajemy daktyle i mieszamy aż do ujednolicenia masy. Toczymy kuleczki i przez 25 min pieczemy w 175 stopniach.

Owoce otulone boczkiem

Zaskakująca przystawka do obiadu – łamanie barier czyli owoce i boczek. Potrzebne składniki: 130g cienkich plastrów boczku, masło , 24 pistacji, 24 całych migdałów, 12 suszonych śliwek oraz 12 suszonych daktyli. Przez dwie godziny moczymy śliwki by nadać im miękkość. Usuwamy pestki z daktyli, pistacje obieramy ze skorupek, a migdały zalewamy gorącą wodą i obieramy. Na rozgrzanej patelni roztapiamy jedną łyżkę masła, dodajemy migdały i smażymy je na złoto. Kiedy ostygną, razem z pistacją nadziewamy śliwki i suszone daktyle. Następnie owijamy owoce plasterkiem boczku i zapinamy wykałaczką. Gotowe przekąski wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy około 10 minut, aż do boczek się zarumieni.

Daktylowe ciasto z migdałami i polewą toffi

Proste ciasto o delikatnym i znakomitym smaku. Składniki: suszone daktyle bez pestek (200g), 0,25 szklanki mleka, 1,5 szklanki mąki, szklanka cukru, 100g masła, 2 jajka, 1,5 proszku do pieczenia, migdały do ozdoby. Polewa: 1,6 szklanki brązowego cukru, szklanka śmietany 30%, 200g masła. Daktyle drobno kroimy i zalewamy wrzątkiem. Cukier i masło miksujemy, następnie dodajemy jajka. Do ciasta przesiewamy mąkę, dolewamy mleko i wsypujemy daktyle. Wszystko mieszamy. Masę wlewamy do natłuszczonej formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40minut. Składniki do polewy rozpuszczamy w garnku, a gdy cukier się rozpuści zwiększamy ogień i gotujemy aż masa zgęstnieje. Polewamy ciasto i układamy migdały.