Świąteczne wypieki: inspiracje kulinarne

Wśród świątecznych wypieków, goszczących zwykle na stołach w czasie Bożego Narodzenia, nie powinno zabraknąć wonnego piernika i ciasta kruchego z masą.

Prawdziwe Boże Narodzenie pachnie nie tylko choinką. Nieodzownym akcentem jest aromat domowych ciast: serników makowców, kruchych ciasteczek. Świąteczne wypieki warto poszerzyć o doskonały piernik lany oraz wyszukane ciasto kruche, przekładane masą kawową.

 

Pachnący wypiek świąteczny - piernik lany z piwem

 

Obowiązkowym świątecznym wypiekiem jest piernik. Z podanych składników wychodzą dwie duże porcje. Dlatego trzeba przygotować dwie długie oraz wysokie blaszki i starannie wyłożyć je papierem. Można oczywiście wziąć połowę z podanych ingrediencji i upiec jedną foremkę ciasta. Aby przygotować ciasto, weź 6 szklanek mąki, 6 jaj, kostkę margaryny, pół kilograma cukru pudru, pół kilograma prawdziwego miodu, 4 łyżeczki sody oczyszczonej, pół litra piwa, dwie przyprawy do pierników, bakalie: rodzynki i dużo posiekanych orzechów włoskich. Miód rozpuść na patelni, zagotuj, dodaj przyprawę, trochę pogotuj znów mieszając, pozostaw do wystygnięcia. Żółtka i białka oddziel od siebie. Przygotuj duże naczynie, około 3,5 – 4 litrowe. Margarynę utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodawaj kolejne żółtka, ucierając składniki. Do piwa wsyp sodę, roztwór wlej do ciasta, dokładnie wymieszaj całość. Następnie dodaj ostudzony miód z przyprawami, który musi być ciepławy, bo jeśli go wystudzisz zbyt mocno, utworzy się karmel. Ponownie dokładnie wymieszaj składniki. Dodaj bakalie. Następnie ubij białka na sztywną masę i wyłóż do misy, delikatnie mieszając. Gotowe ciasto, które jest dość rzadkie, ostrożnie wlej do obu foremek - do ich ¾ wysokości. Piecz w nagrzanym do około 180 stopni C piekarniku ponad godzinę. Przed wyjęciem z pieca sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone od spodu – patyczek musi pozostać suchy na całej długości. Piernik najlepszy jest po kilku dniach i długo zachowuje świeżość.

 

Wykwintny wypiek świąteczny - ciasto kruche przekładane

 

Ten świąteczny wypiek złożony jest z trzech oddzielnie upieczonych placków na dużej niskiej blasze, przełożony powidłami śliwkowymi, wyśmienitą masą kawową i polany czekoladą. Do upieczenia placków potrzeba kilograma mąki, 40 dag smalcu, 35 dag cukru, 6 żółtek, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, startą skórkę z cytryny oraz tyle kwaśnej śmietany, ile przyjmie zamieszone ciasto. Składniki łączymy ze sobą na stolnicy, wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy śmietanę. Masę dzielimy na trzy części, rozwałkowujemy na wielkość blaszki wyłożonej papierem. Pieczemy oddzielnie trzy placki w temperaturze około 180-190 stopni C, aż się zrumienią. Do masy kawowej bierzemy 30 dag masła, połowę szklanki cukru i ugotowany budyń śmietankowy. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po łyżce gęstego budyniu. Na koniec dolewamy pół małej filiżanki bardzo mocnej i schłodzonej kawy. Całość ucieramy na pulchną masę. Upieczone placki przekładamy w następujący sposób: na pierwszym rozprowadzamy około 40 dag powideł śliwkowych, nakładamy placek drugi, a na niego masę kawową, następnie placek trzeci. Delikatnie dociskamy placki. Wierzchnią warstwę polewamy czekoladą, przygotowaną w taki sposób: 12 dag masła rozpuszczamy z 15 dag cukru i 4 dag kakao. Mieszamy na wolnym ogniu, a gdy składniki się rozpuszczą, dodajemy 1/3 szklanki słodkiej śmietanki trzydziestoprocentowej. Gotujemy na wolnym ogniu około dwadziestu minut, aż masa zgęstnieje. Polewamy na gorąco wprost na wierzchni placek. Ciasto pozostawiamy w chłodnym miejscu na kilkanaście godzin.