Syrop na kaszel domowej roboty

Syrop na kaszel domowej roboty można przygotować z cebuli, miodu, cytryny, czosnku, naparu z liści babki lancetowej, a nawet z buraka.

Syropy na kaszel domowej roboty sporządzane są zazwyczaj ze składników dostępnych niemal w każdej kuchni, można go przygotować jeden z nich zawsze, kiedy będzie taka potrzeba. Poza tym posiadają ogromną zaletę - nie zawierają składników konserwujących, sztucznych aromatów i barwników. Mogą też być stosowane u kobiet w ciąży, ponieważ lecznicze właściwości czerpie z dobrodziejstw natury. Jedynym przeciwwskazaniem w ich zażywaniu jest alergia na którykolwiek ze składników. Jeśli po podaniu syropu wystąpi wysypka, należy skonsultować się z lekarzem.

 

 

  • Syrop z cebuli
    Chyba najbardziej znanym syropem na kaszel domowej roboty jest syrop z cebuli. Trzy duże cebule należy obrać, drobno posiekać i układać w słoiku, szczodrze zasypując cukrem bądź przekładając miodem. Syrop będzie miał skuteczniejsze działanie, jeśli jego skład zostanie wzbogacony trzeba startymi ząbkami czosnku. Słoik należy zamknąć i odczekać kilka godzin, aż cebula puści sok. Syrop przecedzić i przelać do butelki. Najlepiej przechowywać go w lodówce, ale nie dłużej niż tydzień. Podawać do sześciu razy dziennie po dwie, trzy łyżeczki.
  • Syrop z miodu, cytryny i czosnku
    Syrop na kaszel domowej roboty z miodu, cytryny i czosnku jest nie tylko smaczny, co spotka się z aprobatą dzieci, ale przede wszystkim skuteczny. Do jego przygotowania są potrzebne: pół cytryny, dwa – trzy ząbki czosnku i trzy łyżeczki miodu. Cytrynę należy sparzyć i wycisnąć z niej sok, czosnek zetrzeć bądź zmiażdżyć, wszystko połączyć z miodem i dokładnie wymieszać. Przechowywać w lodówce, w zamkniętej butelce. Podawać jedną do trzech łyżeczek co dwie godziny.
  • Syrop z babki lancetowatej
    Syrop na kaszel domowej roboty z babki lancetowej wykazuje nie tylko działania przeciwkaszlowe, łagodzi również ból gardła i rozrzedza flegmę, nagromadzoną w drogach oddechowych, ułatwiając jej wykrztuszanie. Działa też przeciwzapalnie na błony śluzowe jamy ustnej i gardła. Warto go stosować już przy pierwszych objawach kaszlu i przeziębienia. Garść liści babki lancetowej (świeżej bądź suszone) należy zalać szklankę wrzątku i gotować na wolnym ogniu, aż połowa wody wyparuje. Następnie wywar trzeba przecedzić i wzbogacić 175 mililitrami miodu. Dokładnie wymieszać. Syrop przechowywać w lodówce w zamkniętej butelce. Podawać jedną do trzech łyżeczek do pięciu razy na dzień.
  • Syrop z buraka
    Buraki zawierają wapń, potas, magnez, żelazo i kobal. Są też naturalnym źródłem kwasu foliowego. Ich właściwości mogą być wykorzystywane w leczeniu kaszlu i przeziębienia. Aby przygotować syrop na kaszel domowej roboty, należy w dużym buraku wydrążyć otwór na tyle duży, by zmieściło się w nim kilka łyżeczek cukru. Burak wstawić do nagrzanego piekarnika i wyjąć, gdy cukier całkowicie się rozpuści i utworzy syrop. Tak przygotowany preparat można stosować do pięciu razy dziennie.