Szarlotka bawarska - przepis

Szarlotka bawarska to łatwy w przygotowaniu, niezwykle smaczny i oryginalny deser dla całej rodziny.

Szarlotka bawarska to ciasto przypominające wyglądem tradycyjną szarlotkę z jabłkami, lecz kilka niezbędnych składników i specyficzny sposób wykonania czyni to ciasto niepowtarzalnym i wyjątkowo smacznym. Kiedy po upieczeniu go zasiądziemy przy stole wraz z całą rodziną, dopiero wówczas odkryjemy jego wspaniały smak, którym będziemy się delektowali przez długi czas, ponieważ szarlotka bawarska jest ciastem przepysznym.

Składniki do ciasta i masy
Do przygotowania szarlotki bawarskiej będziemy potrzebowali 250 gramów mąki, jedną łyżeczkę proszku do pieczenia, 110 gramów cukru, jedno jajko oraz 120 gramów masła. Dodatkowo szarlotka bawarska wymaga przygotowania składników na masę, która pokryje ją piękną i smakowitą pierzynką z jabłek. Na masę będziemy potrzebować cztery lub pięć jabłek, 600 mililitrów wina białego, 130 gramów brązowego cukru i dwa waniliowe budynie. Jeżeli nie mamy takiego budyniu, wówczas możemy także zastosować budyń śmietankowy. Czas przygotowania ciasta jest dosyć krótki i wynosi około godziny.

Wykonanie i sposób pieczenia
Szarlotka bawarska to ciasto łatwe w przygotowaniu i niewymagające od nas zaawansowanych umiejętności kucharskich. Mimo to powinniśmy się ściśle stosować do niniejszego przepisu, aby nasz wypiek wyszedł idealnie. Masło należy więc najpierw utrzeć z cukrem, a następnie dodać do niego jedno jajko i przez cały czas dokładnie ucierać. Później należy dodać mąkę i proszek do pieczenia, a następnie wyrobić ciasto do dokładnego połączenia wszystkich składników. Kolejny etap polega na włożeniu go do lodówki na około czterdzieści minut. W tym czasie musimy zagotować 500 mililitrów białego wina wraz z cukrem, a w pozostałych 100 mililitrach rozprowadzić budyń i przelać do gotującego się wina. Całość należy gotować około dwie, trzy minuty, a następnie dodać do tego płynu świeże jabłka pokrojone w bardzo drobną kostkę. Po przygotowaniu jabłecznego wkładu wyciągamy ciasto z lodówki, nakładamy je na tortownicę i przelewamy do niej całą masę z jabłek i wina. Teraz pozostaje nam już tylko włączyć piekarnik, nagrzać go do 180 stopni Celsjusza i piec ciasto przez godzinę. Szarlotka bawarska po wyjęciu z pieca i ostudzeniu powinna spocząć na blasze. Możemy ją również na sam koniec przyozdobić bitą śmietaną, aby miała ładniejszy wygląd.