Sznycel po zagrzebsku

Istnieją co najmniej dwa sposoby przyrządzania sznycli po zagrzebsku: pierwszy z nich przypomina kotleta mielonego, drugi to typowe mięso faszerowane serem i szynką.

Sznycle to jedno z bardziej znanych dań na świecie. Znanych jest wiele ich odmian, każdy kraj może się poszczycić własną recepturą. Pomiędzy sobą kotleciki różnią się głównie sposobem przygotowania, rodzajem mięsa, panierki i kształtem. Sznycel po zagrzebsku stanowi swego rodzaju odmianę popularnego cordon bleu i robią furorę na całym świecie.

Mielone w wersji po zagrzebsku

Znane są dwa, zupełnie różne sposoby przygotowywania sznycli po zagrzebsku. Pierwszy z nich do złudzenia przypomina polskie kotlety mielone. W ich skład wchodzą: 30 dag mielonej wieprzowiny, 70 dag mielonej wołowiny, jedna duża cebula, jedna łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu, jedna łyżeczka oliwy bądź oleju, sól. Mięsa należy dokładnie połączyć ręką, cebulę drobniutko pokroić i wsypać do miski. Wszystko razem wymieszać i przyprawić do smaku. Następnie należy uformować kotleciki, przy czym sznycle po zagrzebsku mają bardziej wydłużony kształt walca, mniej więcej wielkości kciuka. Kotlety trzeba smażyć na dużym ogniu, na małej ilości tłuszczu na patelni grillowej. Gdy to możliwe - piec na ruszcie, wtedy bardziej przypominają danie chorwackie.

Sznycle faszerowane a la Zagrzeb

Gdy mówi się o zagrzebskim daniu częściej ma się na myśli kotlet, który jest nadziany serem i szynką. W tym przypadku też zdania są podzielone - jedni twierdzą, że bazę powinno stanowić mięso cielęce, inni, że baranina, a są i zwolennicy drobiu. Do przygotowania tej wersji potrzebne jest mięso pokrojone w plastry (około 100 gram na osobę), szynka gotowana pokrojona w plastry, serek topiony (najlepiej z szynką), mąka pszenna, jajko, bułka tarta, ulubione przyprawy, oliwa, cytryna pokrojona w plastry. Mięso należy dokładnie opłukać i wysuszyć - najlepiej za pomocą ręcznika papierowego, następnie rozbić równomiernie. Na połowie każdego kotleta rozsmarować serek topiony, na to położyć plaster szynki, po czym mięso złożyć na pół i spiąć za pomocą wykałaczek lub specjalnych spinaczy. Mąkę zmieszać z przyprawami, w oddzielnej miseczce rozbełtać jajko, przygotować bułkę tartą na talerzu. Kotlety kolejno obtaczać w mące, jajku a następnie w bułce, by powstała smaczna panierka. Następnie panierkę dość mocno docisnąć do kotletów. Smażyć należy je z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu przez 2 minuty na małym ogniu, po czym jeszcze przez około 3 minuty na większym. Sznycle po zagrzebsku podawać z ziemniaczkami lub ryżem.