Szwedzkie kroppkaka – przepis i sposób podania

Kroppkaka jest typowym szwedzkim daniem obiadowym, podawanym na ciepło, przygotowanym z ugotowanych ziemniaków z mięsnym lub pszenicznym nadzieniem.

Tradycyjne szwedzkie danie kroppkaka, w Polsce jest bardziej znane w formie liczby mnogiej – kroppkakor. Przypomina nasze pierogi lub pyzy. Jest świetnym daniem obiadowym, stanowi ciekawą alternatywę dla codziennych klasycznych posiłków. W Szwecji przygotowywane jest, w zależności od regionu, na bazie gotowanych ziemniaków lub mieszanki ziemniaków gotowanych i surowych. Nadzienie może stanowić bekon, pszenica lub zmielone mięso wieprzowe.

Sposób przygotowania kroppkakkor

Przygotowanie kroppkaki nie jest zbyt trudne, ani przesadnie czasochłonne – wykonanie zajmuje około godziny. W celu uzyskania obiadu dla czteroosobowej rodziny, należy ugotować, w lekko osolonej wodzie, co najmniej kilogram ziemniaków. Ostudzone już ziemniaki, należy zmielić na maszynce do mięsa, w celu uzyskania puszystej masy przypominającej purre. W czasie, gdy ziemniaki się gotują, można przygotować nadzienie. Może być ono wykonane na wiele sposobów, jednakże najbardziej powszechne jest mięsne nadzienie. Posiekaną jedną cebulę należy zeszklić na patelni, dodać pokrojone na małe kawałeczki dwieście gram wędzonego boczku. Po chwili smażenia, należy farsz przyprawić odrobiną soli oraz pieprzem czarnym i angielskim. Tak przygotowaną mieszankę, pozostawiamy jeszcze przez dziesięć minut na małym ogniu. Kiedy już mamy ostygnięte i farsz, i ziemniaki, można zacząć wyrabiać kroppkaka. Szybko zarabiamy ciasto ze zmielonych ziemniaków, szklanki mąki pszennej, dwóch jajek i soli. Z wykonanego ciasta formułujemy rulony o średnicy około pięciu centymetrów, kroimy w odstępach dwóch centymetrów. Z każdego kawałka tworzymy kulkę, w której robimy wgłębienie i umieszczamy około łyżki farszu. Zamknięte kroppkaka, wrzucamy do gotującej, osolonej wody, gotujemy przez pięć minut od czasu ich wypłynięcia.

Z czym podać szwedzkie knedle

Przygotowane według powyższego przepisu świeże i gorące kroppkaka, można podawać polane rozpuszczonym, ciepłym masłem lub śmietaną. W Szwecji niezwykle popularnym dodatkiem są czerwone borówki, gotowane przez piętnaście minut na średnim ogniu z wodą i cukrem (na kilogram borówek, dodaje się trzysta mililitrów wody oraz sześćset pięćdziesiąt gram cukru). Dla wyjątkowych smakoszy mięsa, na talerzyku obok tego szwedzkiego specjału można umieścić nieco podsmażonego boczku z cebulą, którego nie zużyliśmy do nadzienia. Wyjątkowy smak można również podkreślić, polewając beszamelowym sosem przygotowanym na bazie ziela angielskiego. Kroppkaka zawsze podaje się na ciepło - równie dobrze smakuje świeżo ugotowane, jak i odsmażone, po pewnym czasie od ugotowania, w niewielkiej ilości masła oraz z dodatkiem podsmażonej cebulki.