Szwedzkie mandelkaka – przepis

Sekret rozpływającego się w ustach szwedzkiego mandelkaka to bezy z pysznym kremem i zrumienionymi migdałami.

Szwecja kojarzy się z nieskomplikowaną, ale sycącą kuchnią. Jednak mało kto wie, że tradycyjne szwedzkie potrawy często zawierają dużo cukru. Jednym z tamtejszych słodkich smaków jest szwedzkie mandelkaka czyli ciasto migdałowe, dość znane jako tarta z Ikei. Ten znakomity deser składa się z trzech głównych składników: ciasta, masła śmietankowego i jak sama nazwa wskazuje - migdałów. Przyrządzenie go w domu nie jest zbyt trudne ani kosztowne. Szwedzkie mandelkaka składa się z dwóch bezowych warstw i kremu. W zależności od upodobań można zmniejszyć ilość cukru albo użyć cukru pudru do posypania. Najpierw musimy przygotować produkty na ciasto i krem.

 

 

  • Ciasto
    Na ciasto potrzebnych będzie 200 gramów zmielonych migdałów, 4 białka, 30 gramów cukru oraz łyżeczka proszku do pieczenia. Po oddzieleniu żółtek od białek, białka należy ubijać na sztywną pianę. Następnie trzeba dodawać do nich stopniowo 120 gramów cukru oraz zmielone migdały. Wszystko to należy zmiksować, a potem upiec. W tym celu na dwóch blachach rozkładamy papier do pieczenia, rysując na każdym okrąg o średnicy 22 centymetrów. Potem z masy bezowej smarujemy dwa krążki o takiej samej średnicy. Blachy z masą wstawiamy do piekarnika na drugą szynę od góry oraz na pierwszą od dołu. Ciasto należy piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 10 minut, po czym zamienić blachy miejscami i piec następne 10 minut. Kiedy dwa krążki się upieką, trzeba zaraz zsunąć je z blachy. Potem na każdej blasze należy posypać po 20 gramów cukru oraz wywrócić na to upieczone ciasto i ściągnąć z góry papier, pozostawiając do ostygnięcia.
  • Krem
    Na krem do szwedzkiego ciasta migdałowego szykujemy 100 mililitrów słodkiej śmietany (30 procent), 225 gramów miękkiego masła, 4 żółtka, 60 gramów mąki ziemniaczanej oraz 50 gramów cukru. Najprościej będzie stopione masło ucierać z innymi składnikami, aż masa zgęstnieje. Wcześniej jednak można żółtka, cukier i śmietanę bez masła ubijać w garnku na małym ogniu, aż krem stanie się puszysty i gęsty. Będzie to trwało około 10 minut. Nie wolno dopuścić do gotowania masy. Następnie garnek z ubitym kremem należałoby przełożyć do zimnej wody i studząc, dalej miksować. W końcu stopione masło ucieramy, dodając stopniowo masę jajeczną.
  • Wykończenie i podanie
    Jeden placek migdałowy smarujemy kremem oraz przykrywamy drugą warstwą. Resztą kremu najlepiej posmarować wierzch i boki ciasta. Aby uzyskać prawdziwe szwedzkie ciasto migdałowe, pamiętajmy, żeby 100-200 gramów płatków migdałowych wyłożyć na blasze do pieczenia i zrumienić w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza. Można także uprażyć płatki na suchej patelni.Tak przygotowane ciasto należy wstawić do lodówki na parę godzin. Wykonanie szwedzkiego ciasta migdałowego powinno zająć ci około 40 minut, a pieczenie około 20 minut. Najlepiej będzie, jak upiecze się je dzień wcześniej. Przed podaniem dobrze jest na jakiś czas wyjąć je z lodówki, żeby masa zmiękła. Z pewnością pyszne, szwedzkie mandelkaka sprawdzi się jako popołudniowy poczęstunek do kawy czy herbaty, szczególnie w chłodniejsze dni.