Tarta francuska: przepis

Tarta francuska to idealny pomysł na deser, ale także na danie główne. Można podawać ją z owocami, mięsem lub warzywami i zawsze smakuje ona wyśmienicie.

Jedna z najlepszych kuchni świata, czyli kuchnia francuska oferuje rodzaj wypieku z kruchego ciasta i nadzienia. Jest to tarta francuska, czyli jedno z najpopularniejszych dań pochodzących z tego kraju, które serwowane jest na całym świecie pod różnymi postaciami. Nadzienie może być dowolne - od słodkich, owocowych galaretek i kremów, po wytrawne warzywa, mięsa i owoce morza.

  • Tarta Tatin
    Wśród słodkich wypieków, francuska tarta Tatin jest najbardziej spopularyzowana. Jej nadzienie stanowią jabłka. Nazwa pochodzi od Stephanie Tatin, która wymyśliła ten typ ciasta. Jego przygotowanie różni się nieco od klasycznej tarty. Należy przygotować następujące składniki:
    Ciasto: 250 gramów mąki, 125 gramów masła, 1 żółtko, 2 łyżki cukru pudru, szczypta soli.
    Nadzienie: 1 kilogram jabłek, 80 gramów masła, 5 łyżek cukru.
    Z podanych składników wyrobić jednolite ciasto. Wsadzić do lodówki na 1 godzinę. Jabłka należy obrać i pokroić. W garnku rozpuścić cukier z masłem i dodać owoce. Dusić około 12 minut i ostudzić. Jabłka przełożyć do okrągłej i karbowanej formy. Ciasto rozwałkować i ułożyć na owocach, zawijając brzegi do środka. Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Po ostygnięciu odwrócić tartę na drugą stronę, tak, aby jabłka były na górze.
  • Cytrynowy zawrót głowy
    Kolejna bardzo popularna tarta francuska zawiera w sobie kawałki cytryn. Należy przygotować:
    Ciasto: 250 gramów mąki, 200 gramów cukru, 150 gramów masła, 2 żółtka, cukier waniliowy.
    Nadzienie: 1,5 szklanki cukru, 6 średnich cytryn, płatki migdałów, ¼ szklanki wody.
    Z podanych składników zagnieść ciasto i schłodzić. Następnie wyłożyć formę kruchym ciastem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Ostudzić. Szklankę cukru i wodę zagotować, aż powstanie syrop. Cytryny sparzyć i pokroić na plasterki. Wrzucać do wrzącego syropu i gotować przez 2 minuty. Odsączyć i ułożyć owoce na cieście. Posypać pozostałym cukrem i wstawić ponownie do piekarnika na 25 minut. Po ostudzeniu posypać płatkami migdałowymi. Tak samo należy postępować z innymi owocami, na przykład z rabarbarem czy truskawkami.
  • Wytrawne danie
    Do wytrawnej wersji tarty francuskiej należy przygotować 200 gramów mąki, 100 gramów masła, sól oraz 2 łyżki zimnej wody. Wyrobić ciasto. Na wierzch można położyć dowolne składniki, na przykład: cukinię, szparagi, szpinak, młode warzywa, mięso mielone, indyka oraz wiele innych dodatków. Warto polać tartę dowolnym sosem, na przykład serowym, beszamelowym czy pomidorowym. Danie idealnie komponuje się także z białym serem, który można wymieszać z sosem i warzywami. Mięso powinno się wcześniej delikatnie obsmażyć na małej ilości tłuszczu. Wytrawna tarta francuska powinna być najpierw lekko podpieczona. Następnie należy układać na niej przygotowane składniki i wszystko razem zapiekać około 25 minut.