Tarte au Chocolat – przepis i sposób podanie

Tarte au Chocolat czyli tarta czekoladowa to klasyczny francuski deser, który można łatwo przygotować własnoręcznie w domu, zachowując jego oryginalny smak.

Tarte au Chocolat jest doskonałym pomysłem na efektowny i prosty w przygotowaniu podwieczorek. Elegancko podana sprawdza się nawet na najbardziej wyszukanych przyjęciach. Jednocześnie nic tak nie ucieszy dziecka jak ciasto, które składa się prawie z samej czekolady. Sprawdza się także na wieczornych randez-vous, ponieważ czekolada to tradycyjny afrodyzjak. Klasyczną tartę czekoladową można przerabiać na bardzo wiele sposobów co gwarantuje, że nigdy się nie znudzi. Każda tarta składa się z kruchego ciasta na spodzie z nadzieniem wewnątrz.

Składniki i przygotowanie ciasta
Do przygotowanie spodu Tarte au Chocolat należy przygotować 300 gram mąki, 2 jajka, 200 gram masła i 50 gram cukru. Mąkę przesiewa się do miski, dodaje jedno całe jajko i jedno żółtko oraz masło. Następnie ciasto należy zagnieść, uformować kulę i owinąć ją w folię. Tak przygotowany spód odstawiamy na godzinę do lodówki. Po stężeniu ciasto trzeba rozwałkować na grubość około 4 milimetrów i ułożyć w formie. Dno należy nakłuć w kilku miejscach widelcem i posmarować lekko rozbitym białkiem. Przed nałożeniem nadzienia ciasto należy podpiec na jasnozłoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Typowe formy na tartę powinny mieć karbowany brzeg. Aby zapobiec przyklejeniu ciasta najlepiej wybrać formę ceramiczną lub pokrytą powłoką teflonową.

Składniki i przygotowanie nadzienia
Klasyczna Tarte au Chocolat składa się z niewielu składników. Do przygotowania nadzienia potrzeba 70 gram cukru, 4 jajka, 120 gram gorzkiej czekolady, ½ litra śmietanki kremówki. W pierwszej kolejności należy w rondelku rozpuścić połamaną na kawałki czekoladę. Najlepiej zrobić to w kąpieli parowej. Można również dodać 2 łyżki wody i rozpuszczać czekoladę na ogniu. Po rozpuszczeniu powoli dosypuje się cukru cały czas mieszając masę trzepaczką. Następnie dodaje się, po jednym na raz, jajka. Cały czas należy zwracać baczną uwagę aby masa była jednolita i nie zawierała grudek. Na koniec wlewa się stopniowo kremówkę. Formę z podpieczonym ciastem trzeba wypełnić nadzieniem do ¾ wysokości. Całość wkładamy raz jeszcze do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut. Nakłuciem sprawdzamy czy czekolada stężała.

Podawanie i odmiany Tarte au Chcolat
Po wyjęciu z piekarnika ciasto powinno zostać odstawione do ostygnięcia. Klasyczną Tarte au Chocolat podaje się już porcjowaną na talerzykach ozdobionych np. sosem waniliowym i truskawkami lub malinami. Kontrast kolorystyczny nadaje deserowi elegancji. Jeśli tarta jest przeznaczona na specjalną okazję można na niej stworzyć napis za pomocą białej czekolady. Tak udekorowane ciasto podaje się w całości i kroi dopiero przy gościach. Tarte au Chocolat można urozmaicić dodając do masy orzechy, maliny, otarte skórki z owoców cytrusowych lub łyżeczkę kawy rozpuszczalnej. Autorskie odmiany tarty czekoladowej zależą tylko od wyobraźni kucharza.