Tarte flambee – alzacki przysmak

Tarte flambee to tradycyjne alzackie danie, które zachwyci niejednego smakosza i da pole do popisu niejednemu miłośnikowi gotowania.

Tarte flambee to danie w formie tarty, którego podstawą jest ciasto chlebowe ze skwarkami, śmietaną i cebulą. Wierzch można urozmaicić wieloma dodatkami. Ten tradycyjny, wiejski posiłek pochodzi z „francuskiej Syberii”, gdzie dawniej rodziny miały za zadanie same przyrządzić chleb w bardzo gorącym piecu, sprawdzając przy tym jego temperaturę. Przysłowie mówi, że w Niemczech je się dużo, we Francji dobrze, a w Alzacji dużo i dobrze, dlatego też tarte flambee jest daniem z pogranicza dwóch, różnych nacji.

  • Prawie jak pizza
    Ta alzacka odmiana pizzy w kształcie prostokąta jest zazwyczaj podawana na drewnianej, gorącej desce. Podobno kiedyś istniał zwyczaj, iż kelner donosił kolejne porcje tarte flambee, dopóki klient nie powiedział „stop”. Ciasto chlebowe smarowane jest śmietaną, posypywane boczkiem i cebulą, oraz- w zależności od zwyczaju, zapiekane z serem munster. Ta odmiana sera cechuje się przede wszystkim swoją pomarańczową barwą. W przeciwieństwie do Włochów, którzy swoje ciasto na pizzę wyrabiają i formują w powietrzu, alzacki przysmak jest po prostu wałkowany na bardzo cienki placek. Ciasto jest wtedy niezwykle chrupiące, jednak z powodu pieczenia go w niezwykle wysokiej temperaturze, należy opiekać je bardzo krótko. Brzegi często są przypalone, jednak profesjonaliści potrafią wyjąć tarte flambee w odpowiednim momencie.
  • Do wyboru, do koloru
    Dodatków do tradycyjnego, alzackiego dania jest nieskończenie wiele, albowiem ich dobór zależy od indywidualnych preferencji każdego smakosza. Kiedyś podawana była jedynie wersja podstawowa, natomiast teraz tarte można skomponować z białym serem, warzywami, owocami morza czy nawet ślimakami, co jest bardzo popularne zwłaszcza we Francji. Często konsumenci wybierają także mięsne dodatki, na przykład szynkę parmeńską.
  • Poczuć ten smak
    Niestety w warunkach domowych niezwykle trudno jest przyrządzić ten przysmak, albowiem potrzebny jest do tego specjalny, chlebowy piec. Można jednak spróbować wykonać podobną wersję przepisu, która w pewnym stopniu przybliży smak tarte flambee. Należy przygotować następujące składniki:
  • Na ciasto:
    około 200 mililitrów letniej wody
    450 gramów mąki
    pół łyżeczki drożdży
    3/4 łyżeczki soli
  • Na wierzch:
    2 łyżki masła
    3 cebule
    około 200 gramów pokrojonego boczku
    400 mililitrów śmietany
    przyprawy
  • Wyrobić ciasto, a następnie wałkować na cienkie placki. Posmarować śmietaną oraz posypać wcześniej przysmażonym boczkiem i cebulą. Wstawić do nagrzanego piekarnika do maksymalnej temperatury. Piec, aż placek będzie porządnie zarumieniony. Tarte Flambee podawać na gorąco. Wyśmienicie smakuje z wybornym piwem.