Tequila Sunrise i inne koktajle na bazie tequili

Tequila Sunrise jest jednym z najpopularniejszych drinków serwowanych na świecie. Do jej sukcesu przyczyniła się prostota przyrządzenia oraz niedrogie składniki.

Kolorowe drinki o wyszukanych nazwach najwięcej amatorów mają wśród kobiet. W ostatnich czasach nastąpił rozkwit mody na koktajle z palemką serwowane z najbardziej wyszukanych alkoholi świata. Jednak w kartach lokali zawsze znajdziemy pozycje kultowe, które zna każdy. Do takich pozycji należy, nieprzerwanie od ponad półwiecza, koktajl Tequila Sunrise. Drink na bazie meksykańskiej wódki tequila podbił swoim smakiem serca fanów mocniejszych trunków.

Tequila Sunrise
Oryginalny drink Tequila Sunrise został zaserwowany po raz pierwszy w latach trzydziestych ubiegłego stulecia w hotelu Arizona Biltmor. W pierwotnej wersji zawierał w sobie tequilę, crème de cassis, sok z limonki oraz wodę gazowaną. W chwili obecnej drink składa się z tequili, soku pomarańczowego oraz grenadyny. Nazwa koktajlu pochodzi od jego wyglądu. Składniki tworzą efektowne przejścia kolorystyczne, które przypominają wschód słońca. Do ogromnej popularności tego drinka przyczyniła się piosenka zespołu Eagles z 1973 roku oraz słynny film z Melem Gibsonem w roli głównej. A oto jak wykonać Tequilę Sunrise:
50 ml białej tequili
20 ml grenadyny
100 ml soku pomarańczowego
plaster pomarańczy
Tequila Sunrise powinna być podawana w wysokiej szklance, udekorowanej plastrem pomarańczy. Należy do niej wlać kolejno tequilę, sok pomarańczowy a następnie powoli dodać grenadynę. Do drinka powinno się włożyć mieszadełko lub słomkę.

Margarita
Równie znanym drinkiem na bazie tequili jest Margarita. Koktajl ten, tak jak i Tequila Sunrise, powstał w latach trzydziestych. Wykonanie jest proste, jednak Margaritę powinno się podawać w specjalnych kieliszkach z wąskim dnem oraz szerokim obrzeżem. Do wykonanie tego koktajlu ptrzebne będą następujące składniki:
- 30 ml białej tequili
- 20 ml likieru Cointreau lub Triple Sec
- 15 ml soku z cytyny lub limetki
Kieliszek należy ozdobić crustą z soli. Wykonuje się ją zwilżając obrzeże kieliszka np. cytryną a następnie obtaczając w soli. Składniki należy wymieszać w shakerze z lodem i wlać do uprzednio przygotowanego kieliszka. Drink jest dość cierpki stąd przypuszczalnie jego mała popularność wśród pań. Doskonale się spisuje jako aperitif.

ABC picia tequili
W Polsce, szczególnie wśród mężczyzn, rozpowszechnione jest picie tequili z kieliszków, tzw. shotów. Tequilę Blanco, która jest podstawą drinków, pije się z solą i cytryną. Sól umieszcza się w zagłębieniu między kciukiem a palcem wskazującym, zlizuje się ją a następnie pije kieliszek tequili i zagryza cytryną. Tequilę Oro (złotą) pije się analogicznie tylko zamiast soli i cytryny, używa się cynamonu i pomarańczy. Podczas picia drinków, głównie słodkich jak Tequila Sunrise, należy pamiętać o mocy alkoholu w nich zawartym. Delikatny smak jest szczególnie zdradliwy w ciepłe, letnie wieczory. Jednak właśnie wtedy Tequila Sunrise i Margarita smakują najlepiej.