Termokompostownik: charakterystyka i zastosowanie

Kompostowanie materiałów organicznych we własnym ogrodzie za pomocą termokompostownika to nowoczesny i ekologiczny sposób na uzyskanie nawozu.

We współczesnym świecie odpady należy segregować a następnie poddawać przetworzeniu. Odpady organiczne najczęściej poddaje się kompostowaniu, czyli biodegradacji na skutek działania mikroorganizmów i dżdżownic. Do tego celu służą kompostowniki i termokompostowniki.

Technologia kontrolowanego rozkładu odpadów organicznych
Termokompostownik to pojemnik w którym zachodzi proces kompostowania na skutek wzrostu temperatury. Praktycznie każdy materiał organiczny może zostać przekształcony w kompost, który później posłuży do nawożenia gleby. W termokompostowniku należy gromadzić drobne lub zmielone gałęzie, przesuszoną trawę, opadłe owoce i odpady z gospodarstwa domowego. Aby proces biodegradacji był efektywny należy spełnić kilka warunków. Termokompostownik powinien być zlokalizowany w miejscu zacienionym. Dla sprawnego przebiegu procesu kompostowania ważny jest odpowiedni stosunek ilości węgla, tlenu, azotu, wapnia i magnezu. Rośliny motylkowate i bobowe są doskonałym źródłem azotu i magnezu. Natomiast chwasty bez nasion, łodygi, liście drzew to źródło wapnia i magnezu. Jeżeli wkład kompostowy zawiera duże ilości słomy i resztek roślin niemotylkowych należy do pryzmy kompostowej dodać nawozu azotowego (na przykład mocznika w ilości jednego kilograma na metr sześcienny). Najkorzystniejsza wilgotność pryzmy kompostowej wynosi siedemdziesiąt pięć procent. Z tego względu należy często podlewać ją wodą. Ocenę wilgotności pryzmy kompostującej można dokonać za pomocą metod organoleptycznych. W tym celu należy ścisnąć w dłoni kompostowany materiał. W przypadku, gdy po ściśnięciu dłoń zostaje zwilżona można uznać, że wilgotność jest odpowiednia.

 

 

 

Termokompostowanie - to się opłaca

 

      • Z uwagi na ochronę środowiska wiele miast, gmin wspiera eko-technologie i pomaga finansowo właścicielom domów jednorodzinnych przy zakupie termokompostowników. Niewątpliwym ich plusem jest fakt, że uzyskuje się gotowy materiał nawozowy przy niewielkich nakładach pracy. W zależności od skali przedsięwzięcia nawóz można sprzedawać bądź samemu wykorzystywać. Takie postępowanie jest zgodne z obecnymi trendami ekologicznymi. Przede wszystkim nie trzeba palić liści, łodyg i tym podobnych. Jak wiadomo w procesie spalania uwalnia się bardzo dużo zanieczyszczeń do środowiska a także pozbawia glebę wartości odżywczych.

 

      • Drugą zaletą termokompostowania jest fakt, że na kompoście można uprawiać eko-rolnictwo. Jest to rolnictwo w którym do hodowli roślin nie używa się chemicznych nawozów.

 

      • Termokompostowniki są dobrą alternatywą dla osób chcących pozbyć się odpadów organicznych. Dodatkową zachętą do stosowania eko-technologii jest fakt, że nie jest droga, trudna w obsłudze a dodatkowo wiele miast i gmin dopłaca do tego typu rozwiązań.