Tiramisu - tak warto zgrzeszyć!

Delikatne, aromatyczne biszkopty, puszysty, słodki krem oraz ciemne kakao to składniki włoskiego deseru tiramisu.

Ocknij się! - woła włoska nazwa niebiańskiego deseru tiramisu. W innym tłumaczeniu nazwa oznacza także "poderwij mnie". Niezależnie od znaczenia, tradycyjny deser prosto ze słonecznej Italii zachwyca każdego, kto spróbuje chociaż jeden kęs. Jest zarówno delikatnym, jak i wyrazistym deserem, który łączy w sobie smaki najlepszych produktów. Włoski przysmak można szybko przygotować w domu, aby samemu przekonać się jak smakuje triumfator każdej kafeterii.

Odpowiednie składniki do tiramisu

Przygotowanie oryginalnego tiramisu wymaga najlepszych składników. Sekretem udanego deseru jest dobrej jakości włoski serek mascarpone, który bez trudu można dostać w większym supermarkecie. Ma on nieco kwaskowaty posmak, jednak w połączeniu z cukrem tworzy niesamowicie kremową, pyszną masę. Ponadto warto zaopatrzyć się w prawdziwe, włoskie biszkopty. Można je poznać po podłużnym kształcie i delikatnym lukrem na wierzchu. W deserze nie może także zabraknąć mocnej, świeżej kawy espresso. Dodatkiem, który wzmacnia aromat tiramisu jest likier Amaretto. Wykończenie deseru zawdzięcza się prawdziwemu, ciemnemu i gorzkiemu kakao, którym posypuje się gotowe ciasto.

Napar i krem do włoskiego deseru

Pierwszy krok to wykonanie naparu z kawy. W tym celu należy zaparzyć 375 mililitrów mocnej kawy. Najlepsze będzie espresso (trzy łyżeczki), ale można także zaparzyć kawę rozpuszczalną (6 łyżeczek). Kiedy będzie mieć temperaturę pokojową, należy ją wymieszać z 60 mililitrów likieru Amaretto. Kolejny etap to przygotowanie kremu. Cztery jaja sparzyć wrzątkiem i oddzielić białka od żółtek. Żółtka przełożyć do dużej miski i dodać cztery, czubate łyżki cukru pudru. Ucierać na gładką masę, a następnie umieścić miskę na garnku z gotującą się wodą (miska nie może dotykać wody, ponieważ masa się zetnie) i miksować przez 5 minut. Zdjąć miskę z garnka i dalej ucierać, aż mieszanka będzie prawie biała i delikatna. Połączyć z 500 gram mascarpone. 300 mililitrów śmietany (36 procent) ubić na sztywno i delikatnie dodać do masy serowo-jajecznej.

Wykończenie tiramisu

Każdy z biszkoptów nasączać przez dwie sekundy w naparze z kawy. Układać w niedużej tortownicy, jeden przy drugim. Kiedy cały spód będzie wyłożony ciastkami, wysmarować je częścią masy. Delikatnie posypać ciemnym kakao. Nasączyć kolejne biszkopty, przełożyć masą i powtarzać czynności do wyczerpania składników. Wierzch suto posypać kakao. Tiramisu dobrze schłodzić przed podaniem (najlepiej całą noc) i serwować z filiżanką dobrej kawy.