Tort dobosza – węgierski specjał

Cienkie, biszkoptowe placki, pyszny czekoladowo-kakaowy krem oraz aromatyczny karmel to przepis na węgierski tort Dobosza.

Jeden z najsłynniejszych deserów na świecie, czyli węgierski tort Dobosza, został wynaleziony w XIX wieku przez mistrza Józefa Dobosza. Kiedy w Budapeszcie właściciel sklepu i autor wielu kucharskich książek przedstawił swój wypiek na wystawie cukierniczej, zyskał uznanie smakoszy i przeszedł do historii.

 

 

  • Sekret węgierskiego tortu

Nieziemsko pyszny tort Dobosza zachwycał swoim smakiem nie tylko mieszkańców Węgier, ale także innych, europejskich miast, na przykład Francji czy Szwajcarii. Sekret tego wypieku tkwi prawdopodobnie w cieniutkich, biszkoptowych plackach i zjawiskowym, czekoladowo-kakaowym kremem, którym przekładany jest tort. do 1906 roku receptura deseru była ściśle strzeżona. W następnych latach większość cukierni zainteresowało się wypiekiem i przepis jest już powszechnie znany.

 

  • Składniki na tort Dobosza

Jak każdy tort, ten także potrzebuje wielu składników, aby go przygotować. Do zrobienia ciasta, na liście zakupów powinny się znaleźć takie składniki jak sześć, świeżych, kurzych jaj, 60 gram mąki pszennej wysokiej jakości oraz 72 gramy cukru waniliowego. Aby przygotować krem będą potrzebne 250 gram świeżego masła (o zawartości tłuszczu minimum 80%, powinno być niesolone), 200 mililitrów mocnej kawy, 50 gram ciemnego, naturalnego kakao, laskę wanilii oraz 250 gram drobnego cukru. Zwieńczeniem tortu jest karmel, który wykonuje się z 100 gram cukru i 50 gram masła.

  • Węgierskie ciasto krok po kroku

Pierwszy krok to przygotowanie ciasta. Żółtka należy utrzeć z cukrem waniliowym na puszystą, gładką masę (około 10 minut - powinna być prawie biała). Przesiać mąkę i partiami dodawać do żółtek. Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą z żółtek. Tortownicę (o średnicy 24 centymetry) wysmarować tłuszczem. Z masy upiec około siedmiu placków (każdy piec około 15 minut).

 

  • Krem i karmel do tortu Dobosza

Ostudzoną kawę wymieszać z kakao, cukrem i wanilią. Zagotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, ostudzić i dodać masło, miksując krem na gładką masę. Przełożyć kremem upieczone placki, zostawiając trochę na wysmarowanie boków. Przygotować karmel, rozpuszczając cukier w 150 mililitrach wody. Gotować, nie mieszając, poczekać aż syrop stanie się brązowy. Dodać odrobinę wody, masło i mieszać, aż karmel zgęstnieje. Polać wierzch tortu Dobosza karmelem i pozostawić do wystygnięcia.